Πέμπτη , 7 Ιουλίου 2022
Τελευταία Νέα

Αντίστροφη μέτρηση στην Ορεστιάδα για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τη Γενοκτονία των Ποντίων…

Εγκαινιάζεται το ερχόμενο Σάββατο, στις 12:00, το νέο μνημείο προς τιμήν της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην Ορεστιάδα, και ο Σύλλογος Ποντίων Βορείου Έβρου «Ο Διγενής» απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε όλους να τιμήσουν την εκδήλωση.

Φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Γιώργο Κικώτη, και τα αποκαλυπτήρια θα κάνει ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου Δαμασκηνός.

Το μνημείο βρίσκεται στην είσοδο της Νέας Ορεστιάδας, παραπλεύρως του Πολιτιστικού Πολυκέντρου (ΔΗΚΕΠΑΟ) επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως 70. «Θα έχει σχήμα σταυροειδές. Η βάση του θα είναι με σκαλοπάτια και ο κορμός του θα φέρει τρεις χάλκινες απεικονίσεις: τον αετό του Πόντου, την Πόντια μάνα να κρατάει στα χέρια της ένα παιδί, και τον Πόντιο αντάρτη. Δεξιά του μνημείου θα υπάρχει μια μαρμάρινη πλάκα στην οποία θα αναγράφεται “Η Ρωμανία κι αν πέρασεν ανθεί και φέρει κι άλλο – 1916-1922″», είχε δηλώσει παλαιότερα στο pontos-news.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Βορείου Έβρου «Ο Διγενής», Κώστας Καλτσίδης.

Τα σχέδια του μνημείου (φωτ.: Κώστας Καλτσίδης)

Για την ημέρα της τελετής πρώτα θα τελεστεί αγιασμός και θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί επισήμων. Στη συνέχεια θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων και οι χορευτές του Συλλόγου Ποντίων Βορείου Έβρου «Ο Διγενής» θα παρουσιάσουν το χορό σέρρα. Τέλος, το ΔΣ του σωματείου θα παραθέσει δεξίωση στις εγκαταστάσεις του (Κωνσταντινουπόλεως 104).

Ο γλύπτης κατά τη διάρκεια των εργασιών

«Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος γιατί καταφέραμε με τη βοήθεια του Δήμου Ορεστιάδας να ολοκληρώσουμε το έργο αυτό για τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού. Το Σάββατο θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια αυτού του μνημείου, με την ιδιαίτερη βαρύτητα που σηματοδοτεί, μιας και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, θυμίζοντας προπαντός την απόφαση όλων μας ότι τιμούμε τη θυσία των προγόνων μας και δεν ξεχνάμε, μεταλαμπαδεύοντας 100 χρόνια μετά στους νεότερους Έλληνες την ιστορία, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα, ώστε να παραλάβουν τη σκυτάλη και να συνεχίσουν τον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση», ανέφερε σήμερα στο pontos-news.gr ο πρόεδρος του σωματείου.
Ελένη Κάλλη, pontos-news.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares