Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Αντίστροφη μέτρηση για τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ…

Πάνω από ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι με χαμηλά εισοδήματα, καθώς και πολύτεκνοι, θα έχουν μείωση φόρου 50% ή και πλήρη απαλλαγή στο εκκαθαριστικό που θα λάβουν…

Τη διαδικασία εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ ξεκινά η ΑΑΔΕ με τα εκκαθαριστικά να αναμένονται στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η αναστολή από σήμερα λειτουργίας της εφαρμογής των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (Ε9) ξεκινά την αντίστροφή μέτρηση για την αποστολή των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ του 2020.

Τα νέα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ θα είναι στα ίδια με τα περσινά επίπεδα και θα αποσταλούν σε περίπου εφτά εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.

Οι εκπτώσεις στον φόρο που ανακοινώθηκαν πέρυσι και θα ισχύουν και για τον φετινό ΕΝΦΙΑ θα κυμαίνονται από 10 έως 50% ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας.

Πάνω από ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι με χαμηλά εισοδήματα, καθώς και πολύτεκνοι, θα έχουν μείωση φόρου 50% ή και πλήρη απαλλαγή στο εκκαθαριστικό που θα λάβουν. Επίσης, για όσους έχουν ημιτελή κτίσματα η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ θα είναι 60% ενώ αποθήκες και γκαράζ έχουν χαμηλό συντελεστή φορολογίας.

Έκπτωση 50 % στο ποσό του ΕΝΦΙΑ θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

-Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να μην υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

-Το συνολικό της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος , ο ή σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειας του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ

-Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο (και τον ή τη σύζυγο του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο (τον ή τη σύζυγο του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστό 80% και άνω χορηγείται υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

-Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

-Το συνολικό της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος , η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειας του δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

-Μειωμένο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ θα δουν εφέτος και πάνω από 280.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν εισπράξει ή συνεχίζουν να λαμβάνουν μειωμένα ενοίκια. Το 30% των κουρεμένων ενοικίων θα συμψηφιστεί με τον φόρο που προκύπτει για τα ακίνητα τους περιορίζοντας τον τελικό «λογαριασμό».

Σημειώνεται πως η καταβολή του φόρου θα γίνει σε έξι μηνιαίες δόσεις.

insider.gr/Θανάσης Κουκάκης

Shares