Οι συζητήσεις για αλλαγές συνόρων έχουν επανέλθει στο προσκήνιο και φαίνεται πως το σχέδιο έχει μπει σε τελική ευθεία, καθώς πίσω από αυτό βρίσκονται φυσικά τα τεράστια αμερικανικά συμφέροντα.

Με το σύνθημα «Βούτσιτς και Ντόντικ- Persona non Grata» τα μέλη του κινήματος της Αυτοδιάθεσης και δεκάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στη λεωφόρο «Μαρτύρων του Έθνους» στα Τίρανα για να διαμαρτυρηθούν για την επίσκεψη του Σέρβου προέδρου, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του ομολόγου του της Δημοκρατίας Σέρπσκα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ.

Η διαμαρτυρία οργανώθηκε από το Κίνημα Αυτοδιάθεση [Vetevendosje] εναντίον των δύο Σέρβων προέδρων που ήρθαν στα Τίρανα για τη συνάντηση της διαδικασίας «Μπάρντο- Μπριόνι» που πραγματοποιείται από χθες.

Σύμφωνα με την αλβανική αστυνομία η διαμαρτυρία ήταν παράνομη, αλλά ο εκτελεστικός διευθυντής του Κινήματος Αυτοδιάθεση , που είναι παράρτημα του Κινήματος της Πρίστινα, Μπόικεν Αμπάζι εξέφρασε αντίθετη άποψη.

«Η διαμαρτυρία σας είναι παράνομη, διαλυθείτε», ήταν η προειδοποίηση της αστυνομίας, που τοποθέτησε ένα κορδόνι για να αποτρέψει την διέλευση των ακτιβιστών. Σύμφωνα με την αστυνομία οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας θα θεωρηθούν υπεύθυνοι για αυτήν την αναταραχή, σημειώνουν τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης.

Όπως ανέφερε χθες το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, Θάτσι-Ράμα συμφώνησαν την δημιουργία της «Μ. Αλβανίας» με άμεσες αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια. Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα. Στη σελίδα του στο Facebook ο Θάτσι έγραψε ότι με τον Ράμα μίλησε για την αναγκαιότητα του ανοίγματος των συνόρων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Αλβανίας και τη δημιουργία ενός αλβανικού χώρου χωρίς σύνορα, κάτω από την ευρωατλαντική ομπρέλα.

Η αλλαγή συνόρων που επιδιώκει ο Αμερικανός πρόεδρος Ν.Τραμπ, μαζί με τις βλέψεις του Πούτιν συγκλίνουν σε μια ολική αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια, που θα επιφέρει την διάλυση Βοσνίας και των διαμοιρασμό των εδαφών της στις ενδιαφερόμενες χώρες που διαθέτουν αντίστοιχους πληθυσμούς όπως και στα Σκόπια.

«Μόλις συναντήθηκα με τον πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Έντι Ράμα, συζητήσαμε, μεταξύ των άλλων, για την αναγκαιότητα πλήρους ανοίγματος των συνόρων Κοσσυφοπεδίου – Αλβανία και τη δημιουργία ενός αλβανικού χώρου χωρίς σύνορα, υπό την ευρωατλαντική ομπρέλα.

Σε αυτήν τη συνάντηση συζητήσαμε την ανάγκη για διόρθωση των ιστορικών αδικιών με την ένταξη του αλβανικού παράγοντα, όσον αφορά, στο δίκαιο της προσάρτησης του Πρέσεβο, Μέντβετζα και Μπουγιάνοβατς στο έδαφος της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου», έγραψε ο Θάτσι.