Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Νεοδημοκρατική αντιπολίτευση της πλάκας: Κατά της συμφωνίας των Πρεσπών η Μαρία Ευθυμίου αλλά…

Την τελευταία διετία, με αφορμή τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης Τσίπρα που μας έφεραν στην επονείδιστη συμφωνία των Πρεσπών με τα Σκόπια, είδαμε να αρθρώνονται φωνές που ενώ φαινομενικά αντιτίθεντο στη συμφωνία, ουσιαστικά η αντιπολίτευση που ασκούσαν ήταν ρηχή και αδύναμη, προσπερνώντας το βασικό θέμα: την εκχώρηση του απαραγράπτου και μόνον ελληνικού ονόματος της Μακεδονίας.

Ανάμεσα σε αυτές ήταν εκείνη της κ. Μαρίας Ευθυμίου, αναπληρώτριας καθηγήτριας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.  Η κυρία Ευθυμία βρέθηκε εσχάτως στην επικαιρότητα, δυστυχώς για θλιβερό λόγο, καθώς δέχθηκε άνανδρες απειλές από αναρχικούς.

Σε συνέντευξη που έδωσε προ καιρού στο ΒΗΜΑ, η κ. Ευθυμίου καυτηρίασε τη συμφωνία, την οποία και απεκάλεσε “βάση δεινών για την Ελλάδα”.  Τόνισε την ελληνικότητα της αρχαίας Μακεδονίας και παρατήρησε ότι η κυβέρνηση απέκρυψε ίσως το σοβαρότερο στοιχείο της συμφωνίας, δηλαδή την αναγνώριση “σκέτο μακεδονικής” ταυτότητος και ιθαγενείας, ενώ η χώρα μετονομάστηκε σε “Βόρειο Μακεδονία”.

 

Από την άλλη όμως υιοθετεί το αποδομητικό και ανιστόρητο αφήγημα πως η Μακεδονία μοιράστηκε στα τρία, δηλαδή τα Σκόπια αποτελούν κομμάτι της, και δέχεται το “Βόρεια Μακεδονία”, αν και… προτιμά το “Νέα”! Μάλιστα θα πρότεινε ως λύση να μην ανεγνώριζε ο Τσίπρας “μακεδονική” ταυτότητα αλλά… “βορειομακεδονική”.  Σπουδαία λύση!  Κλείνει δε λέγοντας πως η Ελλα΄δα δεν μπορεί να επηρεάσει το πως θα αυτοαποκαλούνται οι Σκοπιανοί…

Πίσω από τέτοιες δήθεν “ουδέτερες” και “αντικειμενικές” απόψεις κρύβονται δυστυχώς πάρα πολλοί ακαδημαϊκοί και πολιτικοί, που ενώ φαινομενικά κάνουν αντιπολίτευση, καλύπτουν στα βασικότερα σημεία τη συμφωνία των Πρεσπών και ανοίγουν το δρόμο για την παγίωση και μη αμφισβήτηση της από επόμενες κυβερνήσεις.

Στο κλίμα αυτό ακριβώς κινείται και ο περίφημος “υπερπατριώτης” της Νέας Δημοκρατίας, ο Άδωνις Γεωργιάδης, που ενώ σκίζει τα ιμάτια του για την Μακεδονία, συντάσσεται πειθαρχικά με ένα κόμμα που δήλωσε πως η συμφωνία δεν μπορεί να ακυρωθεί και θα την τηρήσει κατά γράμμα.  Η ΝΔ είναι παραπάνω από ευχαριστημένη που ο ΣΥΡΙΖΑ “φορτώθηκε” την εκχώρηση της Μακεδονίας, καθώς εκείνη μπορεί να υποκρίνεται την πατριωτική αντιπολίτευση, ενώ παράλληλα εδώ και χρόνια δηλώνει πως θέλει “σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό”… δηλαδή αυτό που συμφωνήθηκε στις Πρέσπες!

Shares