Τετάρτη , 10 Αυγούστου 2022

Αντιναύαρχος ε.α. για Τουρκία: Πολύ πιθανό ένα ατύχημα – Να προετοιμαστούμε απέναντι στην απειλή

Ο αντιναύαρχος ε.α. Στέλιος Πολίτης, υπογράμμισε πως αν η Ελλάδα έχει έρθει αντιμέτωπη με μια απειλή τότε έχει κάθε δικαίωμα να προετοιμαστεί για να την αντιμετωπίσει

«Πολύ πιθανό» χαρακτήρισε ένα ατύχημα στο Αιγαίο, λόγω της κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας, ο αντιναύαρχος ε.α. και διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου, Στέλιος Πολίτης.

Ο αντιναύαρχος αναφέρθηκε στις αναφορές της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου, επισημαίνοντας ότι η Συνθήκη που προέβλεπε κάτι σχετικό για τη Λήμνο και την Σαμοθράκη δεν ισχύει πλέον γιατί καταργήθηκε με τη Συνθήκη του Μοντρέ το 1936. Μάλιστα, όπως τόνισε, αυτό έχει επιβεβαιωθεί και από νομικό σύμβουλο του ΝΑΤΟ.

Αναφορικά με την Συνθήκη της Λωζάνης ο κ. Πολίτης τόνισε πως για τα νησιά Λέσβος, Χίος και Σάμος, θα «πρέπει να περιοριστούν οι στρατιωτικές δυνάμεις στις συνήθεις. Δεν λέει ότι δεν πρέπει να έχουν στρατό επάνω».

Στη συνέχεια ο αντιναύαρχος υπογράμμισε πως αν η Ελλάδα έχει έρθει αντιμέτωπη με μια απειλή τότε έχει κάθε δικαίωμα να προετοιμαστεί για να την αντιμετωπίσει, ενώ σχολιάζοντας την στάση της Άγκυρας τόνισε πως «όταν κάποιος παραβεί μια σύμβαση ως προς ένα σημείο και δεν αντιδράσουν τα άλλα κράτη, όπως έγινε με την Ιταλία, αμέσως έγιναν ανενεργές οι διατάξεις περί αποστρατικοποιήσεως της Δωδεκανήσου».

«Όταν έχουμε απειλή έχουμε δικαίωμα να προετοιμαστούμε για να την αντιμετωπίσουμε. Από την στιγμή που έχουμε απειλές δεν έχουμε μόνο απειλές, αλλά και υποχρέωση». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε στρατιωτικά με τέτοια παράβαση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία», συμπλήρωσε.

Σε συνέχεια των όσων είπε στην ΕΡΤ ο κ. Πολίτης τόνισε ότι «πρέπει να φυλάμε τα νησιά μας» καθώς η Τουρκία δεν τηρεί το Διεθνές Δίκαιο.

«Το δικαίωμα της αμύνης το έχουμε όταν η επίθεση είναι παρούσα», κατέληξε ο Διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου επισημαίνοντας ότι η παραβίαση της υφαλοκρηπίδας δεν μας δίνει το δικαίωμα να ασκήσουμε βία.

newsbomb.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares