Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Αντικατάσταση των ευρωπαϊκών ελικοπτέρων με αμερικανικό υλικό

Αυστραλία: Η χώρα θα αντικαταστήσει τα ευρωπαϊκα ελικόπτερά της με αμερικανικό υλικό

Η Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα πως θα αντικαταστήσει το στόλο της των ευρωπαϊκής κατασκευής στρατιωτικών ελικοπτέρων MRH90, γνωστά και ως Taipan, με αμερικανικό υλικό, παρά τις προσπάθειες του Παρισιού να διατηρήσει το συμβόλαιο.

Ο Aυστραλός υπουργός Άμυνας Ρίτσαρντ Μαρλς, μέλος της κεντροαριστερής κυβέρνησης που εξελέγη πέρυσι, διευκρίνισε πως τα ελικόπτερα Taipan θα αντικατασταθούν με αμερικανικής κατασκευής ελικόπτερα Black Hawk.

Το MRH90 ή Taipan είναι η αυστραλιανή εκδοχή του NH90, ενός ελικοπτέρου πολλαπλών ρόλων το οποίο διαθέτουν οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις με την ονομασία Caïman.

Το αεροσκάφος αυτό κατασκευάζεται από την ευρωπαϊκή βιομηχανική κοινοπραξία NH Industries (NHI), στην οποία συμμετέχουν η ευρωπαϊκή Airbus Helicopters, ο ιταλικός όμιλος Leonardo και ο ολλανδικός Fokker.

Στα τέλη του 2021 η αυστραλιανή κυβέρνηση είχε “ενημερώσει την Airbus για την απόφασή της να αντικαταστήσει ενδεχομένως το MRH90”, είχε ανακοινώσει τότε η ευρωπαϊκή κατασκευάστρια εταιρεία.

“Τα Taipan μας δημιουργούν εδώ και πολλά χρόνια προβλήματα σε όρους συντήρησης και προμήθειας ανταλλακτικών”, εξήγησε σήμερα ο Μαρλς μιλώντας στο αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

“Έχουμε την πεποίθηση πως δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα στην ανανεωμένη σχέση μας με τη Γαλλία”, διαβεβαίωσε καθώς η γαλλική κυβέρνηση είχε ζητήσει από την Αυστραλία να διατηρήσει τα σαράντα ελικόπτερά της Taipan.

Η εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο χώρες είχε πληγεί το Σεπτέμβριο 2021, όταν η συντηρητική προηγούμενη κυβέρνηση της Αυστραλίας είχε ξαφνικά ακυρώσει ένα συμβόλαιο 90 δισεκ. δολαρίων Αυστραλίας (56 δισεκ. ευρώ) για υποβρύχια του γαλλικού ομίλου Naval Group, προτιμώντας αντ’ αυτών πυρηνοκίνητα βρετανικά ή αμερικανικά υποβρύχια.

Αντιδρώντας σήμερα στην αυστραλιανή ανακοίνωση για τα ελικόπτερα, η Airbus ανακοίνωσε πως “σημειώνει” την απόφαση αυτή της Αυστραλίας, διατηρώντας παράλληλα τη βούλησή της να αναπτύξει εκεί μια “σημαντική παρουσία”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του ομίλου, καθώς η χώρα είναι μια αγορά – κλειδί για την ευρωπαϊκή αεροπορική βιομηχανία.

Τον Ιούνιο 2022 η Νορβηγία, έχοντας απαυδήσει από καθυστερήσεις στις παραδόσεις και προβλήματα διαθεσιμότητας, είχε ανακοινώσει από την πλευρά της την ακύρωση ενός συμβολαίου για 14 ελικόπτερα NH90 που είχε συνάψει με την κοινοπραξία NHI.

Πηγή: capital.gr

Shares