Σάββατο , 22 Φεβρουαρίου 2020
Τελευταία Νέα

Αντικατάσταση πληθυσμού…

Εντύπωση και ταυτόχρονα στεναχώρια προκάλεσε ένα δημοσίευμα σε Ευβοϊκή εφημερίδα, το οποίο ανάφερε ότι από 29 Ιανουαρίου 2020 έως 5 Φεβρουαρίου 2020, σύμφωνα με το ληξιαρχείο Χαλκίδας, είχαμε 7 γεννήσεις από μουσουλμάνους και 12 θανάτους Ελλήνων!

Η Ελλάδα δυστυχώς είναι μία χώρα της οποίας ο πληθυσμός μειώνεται κατά εκατοντάδες χιλιάδες άτομα από χρόνο σε χρόνο. Τα επόμενα χρόνια ένας στους τρεις κατοίκους της θα έχει ηλικία άνω των 65 ετών και σύμφωνα με μελέτες η χώρα μας το 2050 θα έχει πληθυσμό μόλις 8,3 εκατ. δηλαδή, 2,5 εκατ. λιγότερο από ό,τι το 2015. Η αλλαγή επίσης στη σύνθεση του πληθυσμού θα είναι εξίσου θεαματική: η μέση ηλικία από 43-45 έτη υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα σχεδόν 49, ενώ οι έφηβοι ηλικίας έως 18 ετών θα αποτελούν μόλις το 27% του συνολικού πληθυσμού.

Οι δε νέοι, άτομα δηλαδή υψηλής εκπαίδευσης και παραγωγικών δυνατοτήτων, θα εγκαταλείπουν σταθερά μέρα με τη μέρα την χώρα μας! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι από 2010 και έπειτα έχουμε ΄χάσει΄ σχεδόν μισό εκατομμύριο Έλληνες οι οποίοι έχουν φύγει στο εξωτερικό.

Το πρώτο που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι η παρατηρούμενη «υπεροχή» των θανάτων έναντι των γεννήσεων δεν είναι ένα φαινόμενο προσωρινό. Είναι η συνέπεια της υπογεννητικότητας του ελληνικού πληθυσμού, ο οποίος μετά το 1980 γεννά λιγότερα από δύο παιδιά ανά γυναίκα, δηλαδή λιγότερα από αυτά που χρειάζεται για να αναπληρώσει τη φυσική του φθορά. Η κατάσταση αυτή επιδεινώθηκε βεβαίως από την οικονομική κρίση μετά το 2010, η οποία δημιούργησε όπως προανέφερα ένα μεταναστευτικό ρεύμα Ελλήνων προς το εξωτερικό.

Αντίθετα, αυτοί που συνεχίζουν να έρχονται είναι αλλοδαποί, οι οποίοι κατά κανόνα έχουν χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, υψηλό ρυθμό γεννήσεων και – σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στη δεκαετία του 1990 – δεν προέρχονται πια από όμορες χώρες, αλλά από χώρες πολύ μακρινές προς την Ελλάδα, όπως Αφγανιστάν, Πακιστάν, χώρες της Αφρικής κ.α

Τα παραπάνω μας δείχνουν ότι στην Ελλάδα συντελείται σήμερα μια αντικατάσταση πληθυσμού: Από τη μια πλευρά ο ελληνικός πληθυσμός λιγοστεύει και γερνά διαρκώς, ενώ από την άλλη πλευρά καταφτάνουν και εγκαθίστανται στη χώρα μας λαθρομετανάστες προερχόμενοι από χώρες της Ασίας και της Αφρικής

Οι παραπάνω εξελίξεις εγείρουν προφανώς τεράστια ζητήματα για το μέλλον: εάν οι κυβερνήσεις δεν νοιαστούν πραγματικά και δεν προνοήσουν, προκειμένου ο ελληνικός πληθυσμός να αυξήσει σημαντικά τη γεννητικότητά του, τότε θα παραμείνει εγκλωβισμένος σε μια πορεία εκμηδένισης.

Γράφει: Γερασιμούλα Στάμου

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares