Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Αντικαπνιστικός νόμος: «Φρένο» στις «λέσχες καπνιστών» από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας…

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας βάζει… φρένο στις προθέσεις των καταστηματαρχών να ανοίξουν ειδικές λέσχες για το κάπνισμα…

Συγκεκριμένα, ξεκινά σαφάρι ελέγχων για τις παραβάσεις στον αντικαπνιστικό νόμο.

Μεταξύ άλλων, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας προειδοποιεί ότι θα διενεργούνται κατά προτεραιότητα έλεγχοι όλων των προϋποθέσεων και συνθηκών ίδρυσης, αδειοδότησης, ακόμη και λειτουργίας τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«H Εθνική Αρχή Διαφάνειας, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα και καταγγελίες, επισημαίνει ότι η νομοθεσία κατά του καπνίσματος είναι απόλυτα σαφής, μη επιδεκτική παρερμηνειών ως προς το ρυθμιστικό της πλαίσιο, και έχει ως πρωταρχικό σκοπό την προστασία της υγείας των πολιτών και τη διασφάλιση όρων υγιούς ανταγωνισμού και ισονομίας μεταξύ των επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, οιαδήποτε απόπειρα συγκάλυψης της λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος υπό τον μανδύα καινοφανών νομικών μορφωμάτων, με αποκλειστικό σκοπό την καταστρατήγηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, της φορολογικής νομοθεσίας και των εργατικών και υγειονομικών διατάξεων, θα επιφέρει τον κατά προτεραιότητα ενδελεχή και συνολικό έλεγχο όλων των προϋποθέσεων και συνθηκών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας τους».

Λάρισα: Φεβρουάριο το πρώτο καφενείο για καπνιστές -Self service, θα μπαίνεις με κάρτα, σαν λέσχη

Τις προηγούμενες ημέρες έγινε γνωστό ότι στις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να λειτουργήσει μία τέτοια λέσχη, σε καφενείο της περιοχής, όπου θα υπάρχει ένας αυτόνομος χώρος για τους καπνιστές.

Στις αρχές Φεβρουαρίου μια τέτοια λέσχη αναμένεται να λειτουργήσει στο καφενείο «Πέταλο», επί της οδού Σκαρλάτου Σούτσου 9 στη Λάρισα. Στο καφενείο θα υπάρχουν περίπου 25 τετραγωνικά αυτόνομος χώρος για τους καπνιστές.

Πώς θα λειτουργήσει η καπνιστική λέσχη

Ο Πάνος Γαρουφαλιάς μίλησε με την Έφη Λακμέτα, δικηγόρο Λάρισας, υποψήφια διδάκτορα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης η οποια ανέλαβε την μετατροπή τμήματος του καταστήματος σε καπνιστική λέσχη και εξηγεί στη larissanet κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο.

Νομοθετικό πλαίσιο και αντικαπνιστικός νόμος

«Το μόνο νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει σήμερα είναι ο αντικαπνιστικός νόμος. Αυτό το πλαίσιο δεν προβλέπει χορήγηση για άδεια καπνιστικής λέσχης. Ο νόμος ορίζει ότι δεν μπορεί να γίνει χρήση καπνού ή άλλων καπνικών ειδών, σε δημόσιους χώρους και δημόσια κτίρια, καθώς και σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Μπορούμε να μετατρέψουμε το δημόσιο χώρο σε ιδιωτικό», αναφέρει η κα Λακμέτα. Αυτό είναι λοιπόν και το «κλειδί» για να δημιουργηθεί η καπνιστική λέσχη.

Πηγή: iefimerida.gr

Shares