Πέμπτη , 1 Δεκεμβρίου 2022
Τελευταία Νέα

Άντεξε το θετικό πρόσημο στο Χρηματιστήριο

Με μικρά κέρδη έκλεισε τελικά σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, αναλώνοντας όμως το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης σε μια παλίνδρομη κίνηση μεταξύ 895 και 901 μονάδων, ενδεικτικό της συσσώρευσης που επιλέγει να ακολουθήσει πριν τη μεγάλη αναμέτρηση με τα επίπεδα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,28% στις 900,30 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 901,18 μονάδων (+0,38%) και 895,19 μονάδων (-0,29%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 51,01 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 19,11 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 216,07 χιλ. τεμάχια.

Άντεξε το θετικό πρόσημο στο Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,20% στις 2.189,22 μονάδες, ενώ στο +1,11% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.375,47 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,76% στις 646,40 μονάδες.

Αν και κατάφερε να απορροφήσει μεγάλο μέρος των πιέσεων που εκδηλώθηκαν, η αγορά δεν μπόρεσε να κινητοποιήσει τους αγοραστές για να δοκιμάσει με επιτυχία, αυτή τη φορά, τα επίπεδα των 900 μονάδων. Επίπεδα που θα απαιτήσουν και χρόνο και χρήμα, όμως, καθώς όχι μόνο πρέπει να ολοκληρωθούν οι διορθώσεις τίτλων, αλλά και να αποσυμφορηθούν οι ταλαντωτές.

Όπως σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, τα εταιρικά αποτελέσματα κρατάνε “ζεστό” το ενδιαφέρον της αγοράς, ενώ η είσοδος της Τέρνα Ενεργειακή στον MSCI ήταν στα θετικά της προηγούμενης εβδομάδας με την αγορά ακόμα να περιμένει την πώληση της. Η μεσαία κεφαλαιοποίηση φαίνεται από τη συνεδρίαση της Παρασκευής να κερδίζει έδαφος, με την Πληροφορική να έχει τον πρώτο λόγο. Είναι και ο μόνος δείκτης που έχει σημαντικές απώλειες της τάξεως του 8,80% για το 2022.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ερώτηση που πλανάται είναι αν η ελληνική αγορά μπορεί να κάνει τη διαφορά και να ξεκινήσει μία μακροχρόνια ανοδική πορεία. Θυμίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια η αγορά σταματάει στη ζώνη του 900-980 σε κάθε ανοδική της προσπάθεια. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μπορούν να υποστηρίξουν υψηλότερες αποτιμήσεις ενώ το πιο βασικό είναι ότι ο τραπεζικός κλάδος πλέον δεν έχει τα βαρίδια του παρελθόντος και αρχίζουν σταδιακά να λειτουργούν για τη δουλειά που πρέπει να κάνουν, που είναι ο δανεισμός. Το ιδιωτικό leverage βρίσκεται πολύ χαμηλά, κάτι το οποίο μπορεί να κάνει τη διαφορά στην ανάπτυξη των επόμενων χρόνων.

Πάντως, σε αυτό που συνηγορούν οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές είναι ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ο τραπεζικός κλάδος για να μπορέσει η αγορά να διαπεράσει τις 900 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης ήδη αποδίδει +26% από τις αρχές του Οκτωβρίου, καθιστώντας αναγκαίες τις “στάσεις” ώστε να διευρύνει τις θετικές επιδόσεις του. Όσο, όμως, ο τραπεζικός κλείνει πάνω από τις 638 μονάδες, η τάση είναι επιθετική ενώ μία καθοδική διάσπαση μπορεί να μας φέρει στις 620 μονάδες.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ξεχώρισαν οι Πειραιώς και ΔΕΗ με κέρδη 3,43% και 3,01% αντίστοιχα, με τη Motor Oil να ενισχύεται κατά 2,54%. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Alpha Bank, Titan και Βιοχάλκο, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική, ΕΛΧΑ και ΟΛΠ.

Στον αντίποδα, η Τέρνα Ενεργειακή έχασε 2,23%, με την Coca Cola να μαζεύει στο -1,66% τις απώλειες της. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Eurobank, Jumbo, ΕΥΔΑΠ, Aegean, Quest, Λάμδα και Ελλάκτωρ. Χωρίς μεταβολή έκλεισε ο Μυτιληναίος.

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα/capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares