Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Άντεξε στις πιέσεις το Χρηματιστήριο

Με το μικρότερο κόστος ήρθε η ενδοσυνεδριακή διόρθωση του χρηματιστηρίου Αθηνών σήμερα, καθώς ναι μεν οι αγοραστές άφησαν στους πωλητές τα περιθώρια να δράσουν, αλλά στο τέλος όχι μόνο δεν επέτρεψαν να χαθεί η επαφή με τη ζώνη των 890 μονάδων, αλλά οδήγησαν και τον γενικό δείκτη σε θετικό έδαφος.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,21% στις 891,81 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 891,85 μονάδων (+0,22%) και 885,03 μονάδων (-0,55%). Ο τζίρος ανήλθε στα 34,32 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 13,34 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,39 εκατ. τεμάχια.

Άντεξε στις πιέσεις το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,49% στις 2169,45 μονάδες, ενώ στο +0,16% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.365,33 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,03% στις 632,30 μον.

Η συνέχιση της ανάκαμψης του ΧΑ το τελευταίο δίμηνο αντιμετωπίζει σοβαρά εμπόδια, με το επίπεδο των 900 μονάδων να εξακολουθεί να “στοιχειώνει” τους αισιόδοξους και τους long, ειδικά αυτούς που τοποθετήθηκαν με βάση το μομέντουμ που δημιούργησε η πρόσφατη ανοδική διάσπαση των δύο κινητών μέσων των 200 ημερών. Είναι, μάλιστα ένα επίπεδο που “παιδεύει” την αγορά από το 2017, και σε μια περίοδο που τόσο η οικονομία, όσο και ο κλάδος – σηματωρός της ελληνικής αγοράς, ο τραπεζικός, έχουν κάνει μεγάλη πρόοδο.

Είναι κάτι που επιβεβαιώνει και ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, ο οποίος διαπιστώνει ότι η προσπάθεια για άνοδο στο ΧΑ προσκρούει στο επίπεδο των 900 μονάδων, το οποίο έδειξε για δεύτερη εβδομάδα τα δόντια του με τους τζίρους να παραμένουν σε χαμηλές πτήσεις. Η διόρθωση που είδαμε στις 880 μονάδες ήταν το 23% και ελάχιστη που θα μπορούσε να γίνει.

Πλέον μένει να δούμε αν η αγορά θα προσπαθήσει για ακόμα μία φορά να κατοχυρώσει σε κλείσιμο εβδομάδες τις 902 μονάδες ή θα θελήσει μία καλύτερη διόρθωση. Μέχρι όμως να γίνει αυτό ο γενικός δείκτης δεν πρέπει να δοκιμάσει πάλι τις 880 ή τις 864 μονάδες, τις πρώτες στηρίξεις του δηλαδή. Στον FTSE 25, οι 2.132 μονάδες έχουν γίνει κοντινή στήριξη με τις 2.173 η κοντινή αντίσταση. Στον τραπεζικό και αφού έχει πληρωθεί το πολύ σημαντικό επίπεδο των 650 μονάδων, οι 601 είναι στήριξη.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαράκη, ο Νοέμβριος είναι μήνας κλεισίματος βιβλίων ξένων θεσμικών και μέχρι τώρα μας δείχνουν ότι θέλουν να μαζέψουν τις απώλειες του έτους. Τον τελευταίο μήνα του έτους οι τζίροι πέφτουν και πάλι παρόλα αυτά κάποιοι ποντάρουν σε ένα year end rally και με τη βοήθεια Ελλήνων θεσμικών. Θυμίζουμε ότι τέλος του μήνα έχουμε το roadshow στο Λονδίνο με το ενδιαφέρον να είναι μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά. Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά πρωθυπουργός θα είναι παρόν σε μία τέτοια εκδήλωση.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank έκλεισε με άλμα 3,76%, με τον ΟΠΑΠ να κλείνει στο +2,12% και η Τέρνα Ενεργειακή στο +1,64%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Σαράντης, Μυτιληναίος και ΟΤΕ, ενώ χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Τιτάν, Βιοχάλκο, ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια και ΕΛΧΑ.

Στον αντίποδα, η Motor Oil μάζεψε στο τέλος τις απώλειες στο -1,35%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Quest, Πειραιώς, ΟΛΠ, Λάμδα, Alpha Bank, ΔΕΗ, Coca Cola, Aegean, Jumbo, ΕΥΔΑΠ, Εθνική και ΑΔΜΗΕ.

της Αλεξάνδρας Τόμπρα/capital.gr

Shares