Τετάρτη , 30 Νοεμβρίου 2022
Τελευταία Νέα

Ανταπόκριση των ΗΠΑ στο τελεσίγραφο των κατεχομένων για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

«Ζωτικής σημασίας» η ΟΥΝΦΙΚΥΠ να μπορεί να εκπληρώσει την εντολή της σε όλο το νησί της Κύπρου. Αυτή ήταν η θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με τις απαιτήσεις που εγείρει το κατοχικό καθεστώς.

Αφορμή για την τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν το τελεσίγραφο που φέρεται να έδωσε η κατοχική διοίκηση στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Οι ΗΠΑ διεμήνυσαν την ανάγκη η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο να είναι σε θέση να εκτελέσει την αποστολή της σε ολόκληρο το νησί.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η τουρκοκυπριακή πλευρά απαιτεί από τον ΟΗΕ να υπάρξει συμφωνία με το ψευδοκράτος προκειμένου να επιτρέπεται από εδώ και πέρα στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ να εκτελεί την εντολή της στα κατεχόμενα.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το τελεσίγραφο που φαίνεται να έδωσε η κατοχική διοίκηση στον ΟΗΕ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι «η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) διαδραματίζει κρίσιμο σταθεροποιητικό ρόλο και είναι ζωτικής σημασίας να είναι σε θέση να εκπληρώσει την αποστολή της σε ολόκληρο το νησί, όπως έχει εξουσιοδοτηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για να συνεργάζεται με τα μέρη της σύγκρουσης στην Κύπρο και να δημιουργεί πολιτικό χώρο προς την επίλυση (του Κυπριακού)».

Θύμισε την πάγια αμερικανική θέση, με βάση την οποία οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν τη συνολική διευθέτηση υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών για την επανένωση του νησιού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, η οποία θα ωφελούσε όλους τους Κύπριους καθώς και την ευρύτερη περιοχή».

 

newsit.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares