Πέμπτη , 2 Φεβρουαρίου 2023
Τελευταία Νέα

Άνοιξε ξανά ελληνική ορθόδοξη εκκλησία που είχε καταστραφεί την 11η Σεπτεμβρίου

Για την πρώτη της γιορτινή λειτουργία μετά την τραγωδία που συνέβη πριν από πάνω από είκοσι χρόνια.


Ο μοναδικός ναός που είχε καταστραφεί στις τρομοκρατικές επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, η οποία είχε μετρήσει ανυπολόγιστο αριθμό θυμάτων, ήταν ελληνικός ορθόδοξος: o Άγιος Νικόλαος, στην καρδιά της Νέας Υόρκης.

Φέτος τα Χριστούγεννα όμως οι Έλληνες ομογενείς έζησαν μοναδικά συγκινητικές στιγμές, καθώς η εκκλησία άνοιξε για πρώτη φορά να λειτουργήσει, μετά από 21 χρόνια και ένα έργο αναστήλωσης συνολικού κόστους 85 εκατομμυρίων δολαρίων.

 

Σύμφωνα με το marieclaire.gr, οι θρησκευτικές αρχές αποφάσισαν να ξαναχτίσουν τον Άγιο Νικόλαο χαρίζοντας στο Σημείο Μηδέν και στους επισκέπτες του έναν τόπο λατρείας, προσευχής και περισυλλογής, που θα απευθυνόταν όχι μόνο σε ορθόδοξους χριστιανούς, αλλά σε ανθρώπους κάθε θρησκεύματος.

Οι θρησκευτικές αρχές αποφάσισαν να ξαναχτίσουν τον Άγιο Νικόλαο χαρίζοντας στο Σημείο Μηδέν και στους επισκέπτες του έναν τόπο λατρείας, προσευχής και περισυλλογής, που θα απευθυνόταν όχι μόνο σε ορθόδοξους χριστιανούς, αλλά σε ανθρώπους κάθε θρησκεύματος.

Στο νέο αρχιτεκτόνημα, μάλιστα, χρησιμοποιήθηκε λευκό, πεντελικό μάρμαρο, το ίδιο που είχε χρησιμοποιηθεί και στον Παρθενώνα, ενώ το εσωτερικό της εκκλησίας διακοσμήθηκε με αγιογραφίες φιλοτεχνημένες από Έλληνα μοναχό.

Η ανακατασκευασμένη εκκλησία στέκει σε περίοπτη θέση στο Liberty Park, ατενίζοντας το μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου και τον φωτεινό θόλο του που, τις νύχτες, μας θυμίζει τις ζωές που χάθηκαν εδώ αλλά και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβλήθηκαν από επαγγελματίες και εθελοντές για τη διάσωση τόσων άλλων.

Δείτε μια σχετική ανάρτηση στους New York Times:

Πηγή: pentapostagma.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares