Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών!

Ο Ερντογάν με την απόφασή του αυτή, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών, αφού θα εξετάσει το πως θα κινηθεί δημοσκοπικά όλο αυτό το χρονικό διάστημα των 3 μηνών, στο οποίο θα επιχειρήσει να αποκαταστήσει μεγάλο μέρος των ζημιών που προκλήθηκαν από τους σεισμούς


Oι καταστροφικοί σεισμοί στην Τουρκία προκάλεσαν τεράστια καταστροφή στην Τουρκία, με τον Πρόεδρο Ερντογάν να κηρύσσει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις πληγείσες περιοχές, η οποία λήγει 1 εβδομάδα πριν από τις 14 Μαΐου, που πρόκειται να διεξαχθούν οι εκλογές στην χώρα του.

 

“Πρόεδρος Ερντογάν: Αποφασίσαμε να κηρύξουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε 10 επαρχίες για 3 μήνες” , είναι ο τίτλος άρθρου τουρκικού ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

“Σε δήλωση στο Κρατικό Κέντρο Συντονισμού Πληροφοριών, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε: “Αυτή τη στιγμή, 53.317 αξιωματικοί έρευνας και διάσωσης και το προσωπικό υποστήριξης εργάζονται στην περιοχή των συντριμμιών. Ο αριθμός αυξάνεται κάθε ώρα που περνά με ομάδες από την Τουρκία και το εξωτερικό.” και συνέχισε, «Αποφασίσαμε να κηρύξουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 3 μήνες σε 10 επαρχίες».

Επισημαίνοντας ότι 2 μεγάλοι σεισμοί με επίκεντρα Παζαρτζίκ και Ελμπιστάν προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές σε 10 επαρχίες σε μια ευρεία περιοχή όπου ζουν περίπου 13,5 εκατομμύρια πολίτες, ο Ερντογάν είπε, ότι αυτοί σημειώθηκαν στις 04.17 με ένταση 7.7 ρίχτερ και στις 13.24. με ένταση 7,6 Ρίχτερ.

Δήλωσε ότι οι ειδικοί περιγράφουν αυτούς τους δύο σεισμούς ως «εξαιρετικές κινήσεις εδάφους που είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους αλλά προκαλούν η μία την άλλη .Και οι δύο σεισμοί σημειώθηκαν σε βάθος 7 χιλιομέτρων στη γη που εκθετικά αύξησε τη σφοδρότητα της καταστροφής .

Συνέχισε δε λέγοντας ότι “Όσον αφορά το πλάτος των σπασμένων ρηγμάτων, αυτοί οι σεισμοί έχουν προκαλέσει μεγάλες καταστροφές σε μια πολύ ευρεία περιοχή σε σύγκριση με άλλους σεισμούς

Ως εκ τούτου, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές όχι μόνο στη δική μας ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας, αλλά και στη γεωγραφική μας περιοχή και στον κόσμο. Το κράτος μας με όλους τους θεσμούς, τους οργανισμούς, το προσωπικό, τα εργαλεία, τον εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις του, βρίσκεται στις καταστροφικές περιοχές με πνεύμα κινητοποίησης από την πρώτη στιγμή του σεισμού για να δουλέψει .”

Λαμβάνοντας υπόψη τις καταστροφικές συνέπειες του σεισμού που εξαπλώθηκε σε 10 πόλεις, ο Ερντογάν τόνισε ότι διέταξαν εξειδικευμένο προσωπικό και οχήματα από όλη τη χώρα να μετακινηθούν αμέσως στην περιοχή και ότι παρά τις δυσκολίες που προκάλεσαν οι καιρικές συνθήκες, οι ομάδες αγωνίστηκαν ανιδιοτελώς να φτάσουν στην περιοχή της καταστροφής και να συμμετάσχουν στις εργασίες.

Εκφράζοντας ότι οι κίνδυνοι από τους πολλούς μετασεισμούς στα κατεστραμμένα κτίρια επηρέασαν επίσης αρνητικά το έργο, ο Ερντογάν συνέχισε ως εξής:

«Ανεξάρτητα από τη δυσκολία των συνθηκών, συνεχίζουμε γρήγορα τις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης με την υποστήριξη των πολιτών και των εθελοντών μας, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα της πολιτείας μας.

Χιλιάδες βοηθούν το έργο έρευνας και διάσωσης
53.317 προσωπικό έρευνας και διάσωσης και υποστήριξης εργάζονται αυτή τη στιγμή στα συντρίμμια περιοχή, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται κάθε ώρα που περνά με επιπλέον ομάδες που έρχονται από την Τουρκία και το εξωτερικό.

Στις προσπάθειες βοήθειας συμμετέχουν επίσης μεγάλος αριθμός δημοσίων αξιωματούχων, αξιωματούχων μη κυβερνητικών οργανώσεων και εθελοντών.

Δηλώνοντας ότι έχουν εφαρμόσει μέτρα βήμα-βήμα για την κάλυψη όλων των αναγκών των επιζώντων από την καταστροφή, από καταφύγιο μέχρι ρούχα, τροφή και θέρμανση, ο Ερντογάν είπε: «Μέχρι στιγμής έχουν 54 χιλιάδες σκηνές, 102 χιλιάδες κρεβάτια και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, αποστέλλονται στην περιοχή για να παραδοθούν στα θύματα της καταστροφής. Έχουμε διορίσει επιπλέον κυβερνήτες και περιφερειάρχες για να υποστηρίξουν τους διαχειριστές μας.” είπε.

Δηλώνοντας ότι όλοι οι διευθυντές δημόσιων ιδρυμάτων σε όλες τις επαρχίες της Τουρκίας καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να εργαστούν για τη ζώνη του σεισμού στις δικές τους πόλεις και ότι ένας υπουργός σε κάθε πόλη επιβλέπει τις δραστηριότητες που διεξάγονται, ο Ερντογάν δήλωσε ότι ο Αντιπρόεδρος Fuat Oktay συντονίζει τις εργασίες .

Ο Ερντογάν είπε, “Είμαστε σε συνεχή επαφή με τους φίλους μας στο πεδίο και παρακολουθούμε τις εξελίξεις μέσω του Προεδρικού Κέντρου Κρίσεων στιγμή προς στιγμή και κάνουμε τις απαραίτητες παρεμβάσεις. Διαθέσαμε αμέσως πόρους 100 δισεκατομμυρίων λιρών στα ιδρύματά μας για επείγουσα βοήθεια και υποστήριξη δραστηριότητες.”, είπε.

Ζωτική η διατήρηση ανοιχτών γραμμών μεταφοράς και επικοινωνίας
Επισημαίνοντας ότι η διατήρηση ανοιχτών γραμμών μεταφοράς και επικοινωνίας είναι ζωτικής σημασίας, ο Ερντογάν είπε: “Λόγω των σκληρών χειμερινών συνθηκών, εξακολουθούν να υπάρχουν δυσκολίες στην μεταφορά ομάδων έρευνας και διάσωσης και εξοπλισμού και υλικών βοήθειας στη ζώνη του σεισμού. Για αυτό, κανείς δεν πρέπει χρησιμοποιήσει τους δρόμους που οδηγούν προς και εντός της σεισμικής ζώνης εκτός αν είναι απαραίτητο, σας υπενθυμίζω και πάλι ότι δεν πρέπει να γίνεται παρά μόνο για επείγουσες ανάγκες».

Σημειώνοντας ότι ορισμένα από τα αεροδρόμια της περιοχής διατίθενται μόνο για πτήσεις βοήθειας, ο Ερντογάν είπε: “Παρέχουν υγειονομική περίθαλψη, σχεδόν 1.000 ασθενοφόρα, 241 ομάδες UMKE και συνολικά 5 χιλιάδες υγειονομικό προσωπικό , καθώς και δύο αεροσκάφη για αεροδοακομιδές έχουν μεταφερθεί στην περιοχή.”

Σημειώνοντας ότι σε πολλά στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας, όπως μέλη του Υπουργείου Εσωτερικών και στελέχη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, διατέθηκαν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ο Ερντογάν συνέχισε τα λόγια του ως εξής:

«Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις μας συμμετέχουν στην έρευνα και διάσωση, εκκένωση και μεταφορά υλικών βοήθειας με όλες τις δυνάμεις τους, συμπεριλαμβανομένων 10 πλοίων των Ναυτικών μας Δυνάμεων και 54 αεροσκαφών φορτίου υψηλής χωρητικότητας της Πολεμικής μας Αεροπορίας, καθώς και χιλιάδων προσωπικού που μεταφέρθηκε με 26 μεταγωγικά αεροπλάνα, με την Διοίκηση του Λιμενικού Σώματος να βρίσκεται σε υπηρεσία σε όλη την περιοχή της καταστροφής με τα πλοία και τα σκάφη της .

Επίσης, διαθέσαμε τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα μας για ταχύτερη και λεπτομερέστερη ανίχνευση των επιπτώσεων του σεισμού που εξαπλώθηκε σε μεγάλη περιοχή. Χιλιάδες εθελοντές με εκπαίδευση και εξοπλισμό έρευνας και διάσωσης από όλη τη χώρα μας συρρέουν στην περιοχή υπό ενιαίο συντονισμό. Εκτός από τις μονάδες που υπάγονται στα υπουργεία μας, όλοι οι δήμοι μας, ανεξαρτήτως κόμματος, στέλνουν τα εργαλεία και τα βοηθητικά τους υλικά στην περιοχή.

Πηγή: pentapostagma.gr

Shares