Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Άνοδος σχεδόν 3% για τις τιμές του πετρελαίου

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου αυξήθηκαν σχεδόν 3% καθώς οι επενδυτές εμφανίστηκαν ξανά μετά το βαρύ sell off στην προηγούμενη συνεδρίαση, μετατοπίζοντας ξανά την προσοχή τους στις ανησυχίες για την προσφορά, παρά το ότι διογκώνονται οι ανησυχίες για την ύφεση.

Τα futures του Brent ενισχύονται 2,82 δολάρια ή 2,7% στα 105,59 δολάρια το βαρέλι, ενώ το WTI σημειώνει άνοδο 2,46 δολαρίων ή 2,4% στα 101,95 δολάρια το βαρέλι, αφού έκλεισε χαμηλότερα των 100 δολαρίων για πρώτη φορά από το τέλος Απριλίου.

“Σήμερα είναι κάτι σαν reset. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει short cover και ότι έρχονται επενδυτές”, τόνισε ο John Kilduff της Again Capital.

Η θεμελιώδης ιστορία σχετικά με τη στενότητα της προσφορά παγκοσμίως, παραμένει. Το sell-off ήταν σίγουρα υπερβολικό, πρόσθεσε.

Ο γενικός γραμματέας του OPEC, Mohammad Barkindo, δήλωσε ότι η βιομηχανία βρίσκεται υπό “πολιορκία” εξαιτίας των υποεπενδύσεων για χρόνια, προσθέτοντας ότι οι ελλείψεις θα μπορούσαν εύκολα να υποχωρήσουν εάν οι επιπλέον προμήθειες από το Ιράν και τη Βενεζουέλα επιτραπούν.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, προειδοποίησε επίσης ότι μια πρόταση από την Ιαπωνία να περιορίσει την τιμή του ρωσικού πετρελαίου στο μισό περίπου του τρέχοντος επιπέδου, θα οδηγούσε σε σημαντικά λιγότερο πετρέλαιο στην αγορά και θα οδηγούσε τις τιμές υψηλότερα των 300-400 δολαρίων το βαρέλι.

Από την άλλη πλευρά, η νορβηγική κυβέρνηση παρενέβη να δώσει τέλος στην απεργία στον πετρελαϊκό κλάδο που είχε μειώσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, τόνισε επικεφαλής του σωματείου των εργαζόμενων και του υπουργείο Εργασίας, βάζοντας τέλος σε ένα αδιέξοδο που θα μπορούσε να έχει επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης.

Μέχρι το Σάββατο, η απεργία θα είχε μειώςει τις ημερήσιες εξαγωγές αερίου κατά 1.117.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως ή 56% των ημερήσιων εξαγωγών αερίου, ενώ 341.000 βαρέλια πετρελαίου θα είχαν χαθεί, ανέφερε η Norwegian Oil and Gas.

Ωστόσο, οι ανησυχίες για την ύφεση έχουν επηρεάσει την αγορά. Σύμφωνα με κάποιες πρώτες εκτιμήσεις, η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μπορεί να έχει συρρικνωθεί στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου. Αυτό θα ήταν το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο ύφεσης, που θεωρείται ο ορισμός της τεχνικής ύφεσης.

Πηγή: capital.gr

Shares