Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Άνοδος με επιφυλάξεις στο Χρηματιστήριο

Επιφυλακτικά ανοδικά κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς προσπαθεί να διαχειριστεί αφενός τις κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών και αφετέρου την αναμονή της απόφασης της Federal Reserve για τα επιτόκια στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,49% στις 1.054,83 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,1 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,43% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.562,90 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 0,56% στις 795,46 μονάδες.

Άνοδος με επιφυλάξεις στο Χρηματιστήριο

Ο λόγος τους βραχυπρόθεσμους

Είναι αναμενόμενο σε ένα περιβάλλον που έχει ακόμη τα αποτυπώματα της τραπεζικής κρίσης σε ΗΠΑ και Ελβετία, οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις να κυριαρχούν στην αγορά. Ειδικά μάλιστα μετά τη χθεσινή εκρηκτική άνοδο, η οποία επιβεβαίωσε την προσπάθεια αντίδρασης της Δευτέρας, με αρκετές μετοχές να έχουν δώσει μια καλή απόδοση για να κατοχυρωθεί στο “ταμείο”.

Ο βραχυπρόθεσμος χαρακτήρας επισκιάζει και τις κινήσεις που υπάρχουν μεν, αλλά παραμένουν στο περιθώριο, κάποιων μακροπρόθεσμων που βλέπουν την διόρθωση της αγοράς ως μια ευκαιρία να βελτιώσουν τις αποτιμήσεις των χαρτοφυλακίων τους. Είναι αυτοί που βλέπουν το ΧΑ σε ορίζονται έτους, εκτιμώντας ότι τόσο ο διεθνής τραπεζικός σκόπελος, όσο και ο εγχώριος εκλογικός, θα έχουν ξεπεραστεί μετά το προσεχές καλοκαίρι.

Βέβαια, το διμέτωπο, διεθνής τραπεζική κρίση και εγχώριες εκλογές, θα εξακολουθήσει να απασχολεί την κοινότητα της Λ. Αθηνών, όπως άλλωστε και τις υπόλοιπες κοινότητες του κόσμου, για αρκετές εβδομάδες, ίσως και μήνες. Τα δύο ζητούμενα είναι αφενός εάν τελικά αποσοβήθηκε μια τραπεζική κρίση και αφετέρου το πόσο θα χρειαστεί χρονικά ώστε να σχηματιστεί η επόμενη κυβέρνηση. Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει χρηματιστηριακή πηγή στο Capital.gr, θα αναδείξει και τον “νικητή” του trading το επόμενο διάστημα.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Autohellas σημειώνει κέρδη 2,83%, με τις Ελλάκτωρ, Πειραιώς, Λάμδα, Alpha Bank, Coca Cola και ΕΛΧΑ να ακολουθούν με άνοδο άνω του 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΤΕ, Βιοχάλκο, Τιτάν, ΟΛΠ, Σαράντης, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Motor Oil, Jumbo και Quest.

Στον αντίποδα, η Τέρνα Ενεργειακή χάνει 1,84%, με τις ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Aegean και Εθνική να κινούνται με ήπιες απώλειες. Χωρίς μεταβολή είναι η ΕΥΔΑΠ και η Eurobank.

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα/capital.gr

Shares