Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Ανοδική αντίδραση στις ευρωαγορές στο ξεκίνημα της εβδομάδας

 

Ανέκαμψαν οι ευρωπαϊκές αγορές τη Δευτέρα μετά τις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας καθώς η απόφαση της Κίνας να χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα για τον έλεγχο της Covid-19 αναζωπύρωσε την αισιοδοξία για τις προοπτικές της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 0,9% και έκλεισε στις 444,12 μονάδες εν μέσω αισιοδοξίας ότι η χαλάρωση των περιορισμών θα βοηθήσει να ενισχυθεί η οικονομική δραστηριότητα.

Ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο 1,3% στις 14.653,81 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε 1% στις 6.548,78 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 1% στις 7.608,22 μονάδες. Το βρετανικό χρηματιστήριο παρέμεινε κλειστό την Πέμπτη και την Παρασκευή λόγω των εορτασμών του ιωβηλαίου της Βασίλισσας.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε άλμα 1,65%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 1,3%.

Οι ευρωπαϊκές αγορές ολοκλήρωσαν ελαφρώς πτωτικά την περασμένη εβδομάδα, καθώς τα στοιχεία που έδειξαν ισχυρή δυναμική της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ είχαν μάλλον αρνητική επίδραση, εγείροντας ανησυχίες για την επιθετικότητα που θα δείξει στις αποφάσεις της η Fed στο πλαίσιο της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Το γεγονός που θα μονοπωλήσει αυτή την εβδομάδα την επενδυτική προσοχή πάντως είναι η συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη.

Η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει τον τερματισμό του προγράμματος αγορών ομολόγων ώστε να ανοίξει τον δρόμο για την αύξηση των επιτοκίων της τον Ιούλιο. Οι αναλυτές περιμένουν δύο αυξήσεις των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάση τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο, αν και πλέον δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο μιας πιο επιθετικής κίνησης, κατά 50 μονάδες βάσης σε μία από τις δύο επόμενες συνεδριάσεις.

Στο τέλος της εβδομάδας εξάλλου οι επενδυτές θα στρέψουν την προσοχή τους στα στοιχεία που θα ανακοινωθούν στις ΗΠΑ για την πορεία του πληθωρισμού τον Μάιο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο δείκτης καταναλωτή των ΗΠΑ αναμένεται να δείξει ελαφριά αποκλιμάκωση του ρυθμού αύξησης των τιμών σε σχέση με τον Απρίλιο.

Πηγή: capital.gr

Shares