Τρίτη , 19 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Ανοδικά το πετρέλαιο – Μια ανάσα από τα 100 δολ. έκλεισε το brent

Ανοδική ήταν η κίνηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου την Πέμπτη, καθώς αυτές βρήκαν στήριξη στην αναβαθμισμένη πρόσβλεψη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) για τη ζήτηση, καθώς τα κύματα καύσωνα στην Ευρώπη και η στενότητα στην αγορά φυσικού αερίου απαιτούν μεγαλύτερες ποσότητες “μαύρου χρυσού” για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι τιμές έμειναν ψηλά παρά την περικοπή των προβλέψεων του OPEC για τη ζήτηση το 2022, με το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών να επικαλείται κυρίως ανησυχίες γύρω από την πανδημία του κορονοϊού, αλλά και τις γεωπολιτικές εντάσεις.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Οκτωβρίου, κέρδισε 2,20 δολάρια ή 2,3%, κλείνοντας στα 99,60 δολάρια το βαρέλι ενώ, στην άλλη όχθη του Ατλεντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Σεπτεμβρίου, κέρδισε 2,41 δολάρια ή 2,6%, κλείνοντας στα 94,34 δολ. το βαρέλι.

Οι καύσωνες στην Ευρώπη και οι προμήθειες φυσικού αερίου με το σταγονόμετρο λόγω των υψηλών τιμών του καυσίμου ενισχύουν τη ζήτηση για πετρέλαιο, καθώς οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αναζητούν εναλλακτικές πηγές καυσίμου για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Όπως σημειώνει ο IEA, οι άνευ προηγουμένου υψηλές θερμοκρασίες που πλήττουν την ήπειρο έχουν επιβαρύνει απροσδόκητα τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, αυξάνοντας τη ζήτηση, την ώρα που οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και οι περιορισμένες προμήθειες -μετά το “φρένο” στις εξαγωγές από τη Ρωσία- αναγκάζουν τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειες και τη βαριά βιομηχανία της περιοχής να στραφούν στο πετρέλαιο ως εναλλακτική πηγή καυσίμου.

Η αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο έρχεται δε ακριβώς τη στιγμή που η προσφορά και η άνοδος των τιμών, που συνέβαλαν στην εκτόξευση του πληθωρισμού, άρχισαν να δείχνουν σημάδια εξομάλυνσης, όπως σημειώνει το MarketWatch.

Ο ΕΙΑ σημειώνει ότι η τάση αυτή θα οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο κατά 380.000 βαρέλια την ημέρα το τρέχον έτος, γεγονός που ώθησε τον Οργανισμό να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για τη ζήτηση στο σύνολο του 2022.

Ειδικότερα, ο Οργανισμός αύξησε τις προβλέψεις τους για τη συνολική ζήτηση πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα τόσο το 2022 όσο και το 2023, στα 99,7 εκατ. και στα 101,8 εκατ. βαρέλια αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή του αργού Brent έχει υποχωρήσει σχεδόν 1% τους τελευταίους τρεις μήνες, στο επίπεδο των 97 δολαρίων το βαρέλι, που είναι είναι το χαμηλότερο από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Η μείωση αυτή έχει καταστήσει το πετρέλαιο μια σχετικά φθηνή πηγή καυσίμου σε σύγκριση με το φυσικό αέριο, οι τιμές του οποίου έχουν εκτιναχθεί στην Ευρώπη καθώς η Μόσχα μειώνει σταθερά τις προμήθειες μέσω του αγωγού Nord Stream. Συγκεκριμένα, οι τιμές του φυσικού αέριου στην ήπειρο έχουν σημειώσει άλμα σχεδόν 120% το τελευταίο τρίμηνο, σκαρφαλώνοντας στα 215 ευρώ η μεγαβατώρα, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο.

 

Ο OPEC, από την πλευρά του, περιέκοψε την εκτιμώμενη ζήτηση στα 3,1 εκατ. ημερησίως από 3,4 εκατ. σε προγενέστερη πρόβλεψή του.

Πηγή: capital.gr

Shares