Τρίτη , 28 Ιουνίου 2022
Τελευταία Νέα

Ανοδικά η Wall Street επιχειρώντας να διατηρήσει το πρόσημο της εβδομάδας

 

Σε θετικό έδαφος κινούνται και οι τρεις δείκτες της αμερικανικής αγοράς που επιχειρεί να κλείσει μετά από καιρό μια ανοδική εβδομάδα, με τους επενδυτές να αξιολογούν τις πιθανότητες επερχόμενης ύφεσης.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινείται στις 30.670 μονάδες με άνοδο 0,6% ή 186 μονάδων, ο διευρυμένος S&P 500 ενισχύεται κατά 0,7% και διαπραγματεύεται στις 3.785 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq που σημειώνει άνοδο 0,3% στις 11.086 μονάδες.

Οι τρεις δείκτες μπήκαν στη συνεδρίαση με σημαντικά κέρδη σε επίπεδο εβδομάδας, με τον Dow Jones στο +2% περίπου και τους S&P 500 και Nasdaq να ενισχύονται άνω του 2%.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Τοντ Τζόουνς CEO της Gratus Capital, η αναπήδηση των δεικτών δεν υποδηλώνει κάποια γενικότερη αντιστροφή της πορεία από τα υπεπωλημένα επίπεδα.

“Για εμάς, για να πιστέψουμε ότι αυτό είναι μια πιο σταθερή κίνηση, θα πρέπει σίγουρα να δούμε μια βελτίωση όχι μόνο σε ορισμένα από τα οικονομικά δεδομένα, αλλά νομίζω κυρίως στον πληθωρισμό”, αναφέρει.

Η αγορά χτες έκλεισε με αρνητικά πρόσημα, αν και με οριακές απώλειες, με τους επενδυτές να εξετάζουν πλέον όλο και περισσότερο το ενδεχόμενο επερχόμενης ύφεσης, για την οποία οι διεθνείς οίκοι εκτιμούν πλέον ότι συγκεντρώνει αυξημένες πιθανότητες.

Golman Sachs, Deutsche Bank και Citigroup εκτιμούν πλέον όλες ότι οι πιθανότητες ύφεσης βρίσκονται στο 50% για το 2023, όπως και έκθεση αναλυτή της Fed η οποία δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας Τζερόμ Πάουελ μιλώντας χτες στο Κογκρέσο επιβεβαίωσε και αυτός ότι υπάρχει σίγουρα ενδεχόμενο ύφεσης, αν και τόνισε ότι “δεν είναι επ’ ουδενί το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα”.

Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος της Fed υπογράμμισε ότι η τράπεζα είναι “σθεναρά αφοσιωμένη” στο να περιορίσει τον πληθωρισμό και θα συνεχίσει την κατάθεση του στο σώμα σήμερα.

Από την πλευρά της, η UBS αύξησε τις πιθανότητες ύφεσης στο 69%, επικαλούμενη τα αδύναμα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας για τη στεγαστική αγορά, τη βιομηχανική παραγωγή και τα κεφαλαιουχικά αγαθά.

“Οι πιθανότητες είναι μάλλον υπέρ της ύφεσης παρά το αντίθετο”, δήλωσε και ο Νταν Γκρινχάουζ, επικεφαλής στρατηγικής της Solus Alternative Asset Management, στο CNBC. “Είναι κάτι που αφορά το βαθμό σύσφιξης νομισματικής πολιτικής που πρέπει να κάνει πλέον η Ομοσπονδιακή Τράπεζα, κάτι που δεν έκανε σε προηγούμενες περιόδους όταν ίσως θα είχαν αποφευχθεί κάποια από τα προβλήματα που πρόκειται να συμβούν τώρα”.

“Δυστυχώς, ο “οικονομικός πόνος” θα είναι μεγαλύτερος από ό,τι περίμεναν οι άνθρωποι τουλάχιστον πριν από έξι μήνες, αλλά συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο την πραγματικότητα ότι μάλλον αυτό θα συμβεί”, πρόσθεσε.

Στο μέτωπο της αγοράς εργασίας, τα επίπεδα των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας διατηρήθηκαν κοντά σε υψηλό πέντε μηνών, αλλά στις περίπου 230.000 που συνιστούν ένα αρκετά χαμηλό αριθμό γενικότερα.

Παράλληλα, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ εκτινάχθηκε σε νέο ρεκόρ το πρώτο τρίμηνο του έτους στα 291,4 δισ. δολ. Αρκετά υψηλότερα από τα 273,5 δισ. δολ. που ανέμεναν αναλυτές.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares