Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Άνω κάτω η Τουρκία με τον πληθωρισμό να αγγίζει το “κόκκινο”

Ο επίσημος πληθωρισμός στην Τουρκία χτυπάει «κόκκινο» φτάνοντας στο 85% και, σύμφωνα με το Bloomberg, o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέλυσε τον αντιπρόεδρος της TurkStat, της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Η απόφαση δημοσιεύτηκε αργά την Παρασκευή στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Αξιωματούχος της TurkStat πάντως ανέφερε στο Bloomberg ότι ο αντιπρόεδρος Φατίχ Σαχίν δεν ήταν άμεσα υπεύθυνος για τις στατιστικές έρευνες και τους υπολογισμούς. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε ωστόσο να τον ξηλώσει και να προχωρήσει σε νέο μεγάλο ανασχηματισμό της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Ο Φατίχ Σαχίν κατάφερε να παραμείνει αντιπρόεδρος της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Τουρκίας για οκτώ μήνες, ενώ – σύμφωνα με το Bloomberg – o διάδοχος του δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την αρχή του έτους η TurkStat έχει υποστεί μαζική αναμόρφωση της διοίκησής του. Ο πρόεδρος και τρεις από τους έξι αναπληρωτές του αντικαταστάθηκαν αφού βρίσκονταν στις θέσεις τους για λιγότερο από 18 μήνες. Παραιτήθηκαν επίσης δύο επικεφαλής τμημάτων που είναι επιφορτισμένα με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός στη χώρα έχει εκτοξευθεί και αυξήθηκε κατά 85,5% σε ετήσια βάση μέχρι τον περασμένο μήνα, ενώ οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 158%, σύμφωνα με την TurkStat. Υπήρξε ασυμφωνία μεταξύ των στοιχείων του πληθωρισμού της υπηρεσίας και των υπολογισμών του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης και ανεξάρτητων ομάδων.

Οι επικριτές της TurkStat στην αντιπολίτευση έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι τα στοιχεία της δεν είναι αξιόπιστα, αποκρύπτοντας τον πραγματικό πληθωρισμό για να ικανοποιήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η οικονομία υποφέρει. Από την πλευρά της, η TurkStat έχει αρνηθεί την κατηγορία, λέγοντας ότι λειτουργεί χωρίς πολιτική παρέμβαση και ότι τα στοιχεία του είναι σύμφωνα με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά.

Με πληροφορίες από Bloomberg/newsit.gr

Shares