Πέμπτη , 18 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

Ανησυχία για το τουρκικό – ισλαμιστικό κόμμα της Σουηδίας, σχέδιο Ερντογάν για αλλοίωση της Ευρώπης

Συνδέεται με τους γκρίζους λύκους, το ίδρυσε τούρκος και περιλαμβάνει μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων και εγκληματίες ως υποψήφιους!

Το Ισλαμιστικό Κόμμα Nyans (Nuance), που ιδρύθηκε από έναν Τούρκο μετανάστη που ήρθε στη Σουηδία από την Τουρκία το 2001, έλαβε υψηλότερο από τον αναμενόμενο αριθμό ψήφων σε πολλές γειτονιές μεταναστών. Σύμφωνα με πολλούς, αυτό αποτελεί ένδειξη της ύπουλης Τουρκικής δράσης, αλλά και δράσης ισλαμιστών εντός της Σουηδίας και μπορεί να προκαλέσει πολιτική κρίση στο μέλλον.

Το Κόμμα Nyans (Partiet Nyans ή PNy), που ιδρύθηκε και του οποίου προεδρεύει ο Τουρκο-Σουηδός πολιτικός Mikail Yuksel, ο οποίος αποβλήθηκε από το φιλελεύθερο Κόμμα του Κέντρου (Centerpartiet) το 2018 λόγω των σχέσεών του με τη βίαιη τουρκική εθνικιστική ομάδα Γκρίζοι Λύκοι, σημείωσε επιτυχία στο αρκετές γειτονιές των μεγάλων πόλεων της Σουηδίας, της Στοκχόλμης, του Μάλμε και του Γκέτεμποργκ. Αυτή η κατάσταση, η οποία δεν αντικατοπτρίστηκε στις πρόσφατες προεκλογικές δημοσκοπήσεις, προκάλεσε έκπληξη για πολλούς πολιτικούς εμπειρογνώμονες που συμφωνούν ότι οι μετανάστες στη Σουηδία προτιμούν γενικά τα καθιερωμένα κόμματα.

Ο Mikail Yuksel

Οι Nyans απέδωσαν πολύ καλύτερα από πολλά καθιερωμένα κόμματα στην περιοχή Rosengård του Μάλμε, στο Rinkeby στη Στοκχόλμη και στα Västra Hisingen και Svarte Mosse του Γκέτεμποργκ. Ο υποψήφιος του Nyans δεν εξελέγη στο δημοτικό συμβούλιο του Μάλμε για μικρή διαφορά ψήφων. Το Nyans πιστεύεται ότι έλαβε τις ψήφους κυρίως από υποστηρικτές του Αριστερού Κόμματος (Vänsterpartiet) και των Σοσιαλδημοκρατών (Socialdemokraterna). Τα ποσοστά του Nyans σίγουρα θα αυξηθούν με τις ψήφους από Σουηδούς πολίτες στο εξωτερικό και τα ψηφοδέλτια πρόωρης ψηφοφορίας που δεν έχουν φτάσει ακόμη στα εκλογικά τμήματα. Ωστόσο, είναι απίθανο ο Yuksel ή κάποιος άλλος υποψήφιος των Nyans να εκλεγεί στο σουηδικό κοινοβούλιο.

Σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι στη λίστα των Nyans είναι μουσουλμάνοι. Λίγοι είναι οι Σουηδοί στη λίστα, που περιλαμβάνει μουσουλμάνους τουρκικής, σομαλικής και βαλκανικής καταγωγής. Το κόμμα, που δεν έχει καταφέρει ακόμη να ολοκληρώσει την πανεθνική του οργάνωση, έπρεπε να προτείνει το ίδιο πρόσωπο σε πολλές πόλεις. Σύμφωνα με δημοσίευμα στα σουηδικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των υποψηφίων των Nyans υπήρχε ένας σημαντικός αριθμός εγκληματιών και προσώπων που συνδέονται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Για παράδειγμα, ο Bashir Aman Ali, ο ιδρυτής του Ιδρύματος Al-Azhar, ο οποίος ήταν υποψήφιος για το Riksdag (Σουηδικό Κοινοβούλιο) στην πόλη της Στοκχόλμης, καταδικάστηκε σε τεσσεράμισι χρόνια φυλάκισης το 2019 επειδή επέτρεψε 10 εκατομμύρια κορώνες (περίπου 900.000 $) να αφαιρεθούν από το ίδρυμα παράνομα για να ιδρύσουν μια ισλαμική τράπεζα. Ο Άλι υποστήριξε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι οι μουσουλμάνοι στη Σουηδία μπορούν να «φυλακιστούν χωρίς δίκη ή στοιχεία».

Σύμφωνα με μια είδηση ​​που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του κρατικά χρηματοδοτούμενου ραδιοφώνου Sveriges (Σουηδική Δημόσια Ραδιοφωνία) την 1η Σεπτεμβρίου, ο Yuksel καταδικάστηκε σε τουρκικό δικαστήριο για μια ελαφρά επίθεση σε συγγενή του το 2009 και διατάχθηκε να καταβάλει αποζημίωση.

Αν και οι Nyans έλαβαν υψηλό ποσοστό ψήφων σε ορισμένες περιφέρειες των μεγάλων πόλεων, αυτά τα ποσοστά δεν αντιστοιχούν σε μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων, επειδή αυτές οι εκλογικές περιφέρειες δεν είναι πολυκατοικημένες. Ωστόσο, το βράδυ των εκλογών, ειδικοί και χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σχολίασαν αυτήν την ασυνήθιστη κατάσταση για τη Σουηδία.

Πολλοί δεξιοί ψηφοφόροι εκφράζουν ανησυχία ότι ένα ισλαμιστικό κόμμα έχει γίνει δημοφιλές στους μετανάστες. Οι πολιτικοί εμπειρογνώμονες προβλέπουν ότι είναι πιθανό οι Nyans να εισέλθουν στο κοινοβούλιο στις μελλοντικές εκλογές, ξεπερνώντας το εκλογικό όριο, που είναι μόνο 4 τοις εκατό. Οι δεξιοί ψηφοφόροι το θεωρούν επίσης ως αποτυχία της ολοκλήρωσης, κατηγορώντας τις αριστερές κυβερνήσεις.

Ορισμένοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πιστεύουν ότι η υπόθεση Nyans είναι υπερβολική επειδή ορισμένοι θέλουν να μην συζητηθεί η άνοδος των Σουηδών Δημοκρατών σε εθνικό επίπεδο, υποστηρίζοντας ότι η ρατσιστική, εξτρεμιστική και αντισημιτική SD είναι μεγαλύτερο πρόβλημα για τη Σουηδία.

Οι σχολιαστές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πιστεύουν επίσης ότι κάποιοι ψήφισαν τους Nyans για να διαμαρτυρηθούν για τις τοπικές αρχές που επέτρεψαν σε ακροδεξιές ομάδες να κάψουν αντίγραφα του Κορανίου, ειδικά σε γειτονιές όπου κατοικεί μεγάλος αριθμός μουσουλμάνων.

Μερικοί ψηφοφόροι ανησυχούν για την άνοδο τόσο της SD όσο και της Nyans ταυτόχρονα. Για παράδειγμα, η Ένωση Εβραίων Νέων στη Σουηδία έγραψε στο Twitter τη Δευτέρα: «Είναι σαφές ότι έχουμε μια ολοένα και πιο πολωμένη κοινωνία. Το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα μας [SD] είχε 200 υποψηφίους με ναζιστικές διασυνδέσεις στις λίστες του και στο Μάλμε, οι πιθανότητες για τον Nyans φαίνονται μεγάλες να μπει στο συμβούλιο. Τρομακτικοί καιροί.»

Το γεγονός ότι ο Yuksel είναι Τούρκος ισλαμιστής θυμίζει τις σχέσεις του με την Τουρκία και το κυβερνών κόμμα της. Ορίζει τους Nyans ως φίλους της Τουρκίας. Θέλει να εκπληρωθούν οι όροι που θέτει η Τουρκία σε αντάλλαγμα για την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Βλέπει επίσης τις ομάδες που η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες στην πραγματικότητα τρομοκράτες. Ωστόσο, λόγω της πικρής εμπειρίας που είχε με το Κόμμα του Κέντρου, δείχνει να είναι προσεκτικός και επιφυλακτικός με την Τουρκία και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τον Φεβρουάριο, το Nordic Monitor ανέφερε ότι ο Ερντογάν ζήτησε από τα μέλη του κόμματός του που ζουν στην Ευρώπη να οργανωθούν και να δημιουργήσουν μηχανισμούς που θα επηρεάσουν την πολιτική στις χώρες στις οποίες ζουν.

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι εάν είναι ενωμένοι, κανένα κράτος, κόμμα ή οργανισμός στην Ευρώπη δεν μπορεί να τους επιβάλει τίποτα, προσθέτοντας ότι θα γίνουν μια κοινότητα που δεν μπορεί να αγνοηθεί.

newsbreak.gr

Shares