Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Ανήκουστο! Η τουρκική κυβέρνηση αρνήθηκε την αποστολή ομάδας διάσωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία

Η Κυπριακή Δημοκρατία προσφέρθηκε να στείλει μια ομάδα διάσωσης στην Τουρκία για την αντιμετώπιση των συνεπειών του φονικού σεισμού, αλλά η τουρκική κυβέρνηση… αρνήθηκε!

Αυτό αποκάλυψε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου Κορνήλιος Κορνηλίου, μιλώντας στην εκπομπή του Σίγμα «Μεσημέρι και Κάτι», τονίζοντας πως, μόλις ενεργοποιήθηκε ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Κυπριακή Δημοκρατία εξέφρασε ετοιμότητα να συμβάλει με την αποστολή ομάδας διάσωσης, όμως «πήραμε την απάντηση από την Τουρκία “ευχαριστούμε, αλλά δεν θα πάρουμε”». «Υπάρχει το ζήτημα της μη αναγνώρισης και φαίνεται πως στα θέματα φυσικών καταστροφών και ανθρώπινων τραγωδιών πολλές φορές επικρατεί η πολιτική θέση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Γενικός Διευθυντής του κυπριακού ΥΠΕΞ μίλησε και για όσους Κύπριους βρίσκονται στην Τουρκία, αλλά και για την περίπτωση των Τουρκοκύπριων μαθητών, οι οποίοι φαίνεται πως εγκλωβίστηκαν σε ξενοδοχείο όπου διέμεναν. «Έχουμε εντοπίσει μέσω της πλατφόρμας connect2cy που είχαμε δημιουργήσει για επαναπατρισμό με Covid-19, 14 Κύπριους στην Τουρκία (12 Τουρκοκύπριοι και δύο Ελληνοκύπριοι) και καταφέραμε να επικοινωνήσουμε με τους 12 από αυτούς. Δύο Τουρκοκύπριοι δεν απαντούσαν. Το τμήμα διαχείρισης κρίσεων συνεχίζει την προσπάθεια εντοπισμού τυχών άλλων Κύπριων που βρίσκονται στη Τουρκία, αλλά δεν έχουμε κάποια άλλη ένδειξη», σημείωσε.

«Επικοινώνησε μια μητέρα μαζί μας, που η κόρη της έτυχε να βρίσκεται στην Τουρκία, και είναι πολύ καλά στην υγεία της. Όσον αφορά την ομάδα βόλεϊ, δεν έχουμε σχεδόν καμία ενημέρωση. Το κατοχικό καθεστώς χειρίζεται αποκλειστικά το ζήτημα των παιδιών που έχουν μεταβεί στην Τουρκία. Υπάρχουν μέχρι στιγμής 35 αγνοούμενοι. Έχουν εντοπιστεί τέσσερις ζωντανοί», πρόσθεσε ο Κορνήλιος Κορνηλίου και κάλεσε τους Τουρκοκύπριους, αν γνωρίζουν περισσότερες πληροφορίες, να επικοινωνήσουν με το υπουργείο.

 

newsbreak.gr

Shares