Δευτέρα , 18 Ιανουαρίου 2021
Τελευταία Νέα

Ανήμπορη η ΕΛ.ΑΣ.: 100 επιθέσεις- παρεμβάσεις τις τελευταίες 23 μέρες…

Η Ελληνική Αστυνομία, εμφανίζεται ανήμπορη αριθμητικά (1-2 αστυνομικοί ανά στόχο) να ανταποκριθεί στο επιθυμητό επίπεδο ασφαλείας και νωθρή, ανεπαρκής και βαριεστημένη να μετουσιώσει τα σχέδια ασφαλείας… επί χάρτου, ακόμη και στην Βουλή των Ελλήνων.


1.500 υποψήφιοι στόχοι αναρχικών και Ρουβίκωνα στην Αθήνα, περίπου 40.000 εκλογικά τμήματα σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων τα 6.000 στην Αττική, οι πιθανοί τόποι εκδήλωσης ακραίων ενεργειών, παρεμβάσεων και επιθέσεων, από αντιεξουσιαστές για την άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα και ατόμων ακροδεξιών τάσεων με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών!

H τηλεδιάσκεψη Γεροβασίλη-ΕΛΑΣ
Αποκαλυπτική αυτής της ανησυχίας σε επίπεδο πρόληψης και ανταπόκρισης των αστυνομικών δυνάμεων, σε «επιθετικές» ενέργειες ακόμη και την ημέρα της εκλογικής διαδικασίας, ήταν η τηλεδιάσκεψη που εξελίχθηκε το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης, με την συμμετοχή όλων των γενικών αστυνομικών διευθυντών της χώρας και την παρέμβαση της υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εξέφρασαν τον φόβο τους για δυναμικές παρεμβάσεις αναρχικών ομάδων στο όνομα του Δημήτρη Κουφοντίνα, και ακροδεξιών, κυρίως σε μεγάλες πόλεις και χωριά της Βόρειας Ελλάδας, για το Μακεδονικό. Η κ. Γεροβασίλη επεσήμανε έντονα, πως πρέπει να εφαρμοστούν με επαγγελματισμό τα σχέδια ασφαλείας και κατέληξε: «Κρίνεται το κύρος σας». Στο μεταξύ αναταράξεις στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται πως έχει προκαλέσει η τελευταία-«εντυπωσιακή»- καταδρομική επίθεση του Ρουβίκωνα στη Βουλή, με τους αστυνομικούς να αντιδρούν… σπασμωδικά και χωρίς επιτυχία, καθώς από τα πάνω 20 άτομα που συμμετείχαν στην επίθεση, συνελήφθη μόνο ένα.

Οι πληροφορίες που δεν… ακούστηκαν
Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές, «τράβηξε» το… αυτί των επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. ζητώντας σαφείς εξηγήσεις από τον αρχηγό του Σώματος, Αριστείδη Ανδρικόπουλο. Ο τελευταίος με τη σειρά του επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής το βράδυ της Τρίτης, λίγες ώρες μετά την επίθεση των αντιεξουσιαστών της αναρχικής συλλογικότητας και ζήτησε σαφείς εξηγήσεις από τους αρμόδιους αξιωματικούς που ήταν στο κέντρο επιχειρήσεων της αστυνομίας, τη στιγμή που οι αντιεξουσιαστές έκαναν… βόλτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρχαν διαβαθμισμένες απόρρητες πληροφορίες πως επρόκειτο να γίνει κάποιο «χτύπημα» στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που οι ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είχαν «στήσει» μαζί με τον επικεφαλής φρούραρχο της Βουλής ειδικό σχέδιο αντιμετώπισης σε περίπτωση που γινόταν κάποια καταδρομική επίθεση στο όνομα του Δημήτρη Κουφοντίνα, διεκδικώντας νέα άδεια από τις φυλακές, με τους θεράποντες ιατρούς που τον παρακολουθούν στο νοσοκομείο του Βόλου να χαρακτηρίζουν την κατάσταση της υγείας του ως «κρίσιμη».

Διπλές ζώνες ασφαλείας
Στο πλαίσιο της προγραμματισμένης τηλεδιάσκεψης για τα μέτρα ασφαλείας των εκλογών ζητήθηκε η πραγματική εφαρμογή των σχεδίων αντιμετώπισης έκνομων ενεργειών στην πράξη και όχι αυτά να μένουν στα χαρτιά όπως έγινε στην περίπτωση της επίθεσης του Ρουβίκωνα στη Βουλή. Σε αυτό τον σχεδιασμό περιλαμβάνονται διπλές περιπολίες σε κομβικά και ύποπτα σημεία εκδήλωσης επιθέσεων και διπλές ζώνες ασφαλείας γύρω από δημόσιες και ιδιωτικές κτιριακές εγκαταστάσεις, πολιτικά γραφεία και εκλογικά κέντρα. Οι επισημάνσεις είναι οι ίδιες προς αξιωματικούς και αστυνομικό προσωπικό για τεταμένη προσοχή και εγρήγορση. Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη ήταν ιδιαίτερα επικριτική για την αστυνομική απραξία στην περίπτωση της Βουλής, έκανε επισημάνσεις σε έντονο ύφος προς τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., ζητώντας επιτακτικά την εφαρμογή των οδηγιών και του σχεδιασμού.

Μερικές ώρες μετά την τηλεδιάσκεψη η αρμόδια υπουργός σχετικά με την επίθεση του Ρουβίκωνα δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η επίθεση στη Βουλή είναι επίθεση σε ό,τι συμβολίζει τη Δημοκρατία μας, το δημοκρατικό πολιτικό μας σύστημα και το κράτος δικαίου. Αλλά είναι και προσπάθεια ηρωοποίησης κάποιου που καταδικάστηκε αμετάκλητα από την ελληνική δικαιοσύνη για μια σειρά φόνους. Οι πράξεις αυτές έχουν καταδικαστεί πολιτικά από όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου».

Η «άφαντη» διμοιρία
Ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. στο ελληνικό κοινοβούλιο προέβλεπε τουλάχιστον μισή διμοιρία της ΥΜΕΤ στο σημείο από όπου κατάφεραν να εισβάλλουν οι αντιεξουσιαστές στον προαύλιο χώρο, η οποία όμως τη στιγμή της αντιεξουσιαστικής βόλτας ήταν «αόρατη», δεν βρισκόταν στη θέση της.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διέταξε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. και ανατέθηκε σε έναν Αντιστράτηγο του Σώματος, ο οποίος καλείται να διερευνήσει τις ευθύνες όσον αφορά την επιχειρησιακή δράση του φρούραρχου της Βουλής αλλά και τις εντολές που είχε δώσει τις ημέρες πριν την επίθεση. Παράλληλα, ο αντιστράτηγος θα εξετάσεις αν υπήρχαν ευθύνες στον τρόπο με τον οποίο λειτούργησαν οι αστυνομικοί της Υ.ΜΕ.Τ που βρίσκονταν σε λάθος θέση (σ.σ. στη γωνία της Βουλής απέναντι από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία»), όπως επίσης και του συντονισμού που έγινε από το κέντρο επιχειρήσεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Τις τελευταίες 23 μέρες έχουν γίνει πάνω από 100 επιθέσεις-ενέργειες-παρεμβάσεις κουκουλοφόρων και μη, οι οποίες κορυφώθηκαν με το «μπογιάτισμα» του Ρουβίκωνα στο ναό της ελληνικής δημοκρατίας, όπου οι δράστες κατάφεραν να πετάξουν μπογιές αλλά και δύο καπνογόνα και να διαφύγουν χωρίς να συλληφθούν. Ο μοναδικός αντιεξουσιαστής που εντοπίστηκε είναι το -ηλικίας 36 ετών- ιδρυτικό μέλος του Ρουβίκωνα, που έχει προσαχθεί άλλες 10 φορές κατά το παρελθόν, ενώ αντίστοιχα έχει συλληφθεί εν τω συνόλω τρεις φορές.

Βίντεο… ταυτοποίησης
Oι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της ΕΛ.ΑΣ. προσπαθούν να συλλέξουν βίντεο από κάμερες ασφαλείας σε μία προσπάθεια να ταυτοποιήσουν τους πάνω από 20 δράστες που συμμετείχαν στην καταδρομική επίθεση στο ελληνικό κοινοβούλιο. Σημαντική θεωρείται και η τσάντα με τα μπουκάλια με μπογιές που βρέθηκε κοντά στη Βουκουρεστίου από αστυνομικούς λίγο μετά την επίθεση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κάποιο από τα μέλη της αναρχικής συλλογικότητας το άφησε στον δρόμο υπό τον φόβο να πέσει πάνω σε τυχαίο έλεγχο της ΕΛ.ΑΣ. και να συλληφθεί. Τα μπουκάλια με τις μπογιές οδηγήθηκαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών προκειμένου να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος για αποτυπώματα και DNA.

Μπαράζ αναλήψεων ευθύνης
Για όλες αυτές τις ενέργειες στο όνομα του καταδικασμένου μέλους της 17Ν, καταγράφεται ένα «γαϊτανάκι» αναλήψεων ευθύνης σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Χαρακτηριστική της τελευταίας εβδομάδας ήταν και η ανάληψη ευθύνης για τον εμπρησμό της γνωστής δημοσιογράφου, Μίνας Καραμήτρου, η οποίας δημοσιεύτηκε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, έχοντας ως «εμπνευστές» την…. Νέα ομάδα «εμπρηστικοί αντιαστυνομικοί ρεπόρτερ». Στο χυδαίο κείμενό τους οι δράστες της επίθεσης, που συνδέθηκε από τους ίδιους με τον «Λουκά» της 17 Νοέμβρη, στοχοποιούν ευθέως τη δημοσιογράφο, δημοσιοποιώντας ακόμη και τη διεύθυνση του σπιτιού της. Σύμφωνα με αστυνομικές εκτιμήσεις η συγκεκριμένη ομάδα είναι… παλιά στον χώρο, ωστόσο ανήρτησε την ανάληψη ευθύνης με διαφορετικό όνομα προκειμένου να μην συνδεθεί με άλλες επιθέσεις.

 

iefimerida

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares