Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Ανεξέλεγκτη η ΤΡΥΠΑ στις δαπάνες του φαρμάκου…

Εκτός ελέγχου βαδίζει η δαπάνη του φαρμάκου και αυτή τη χρονιά, με τις φαρμακευτικές να προβλέπουν πως η τρύπα σε σχέση με τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ θα φτάσει μέχρι το τέλος του έτους… τα 750 εκατ. ευρώ με βάση την σημερινή εξέλιξη της συνταγογράφησης, 200 εκατ. τουλάχιστον περισσότερα σε σύγκριση με το 2018 και αυξημένη κατά 30%. Είναι ενδεικτικό πως το πρώτο πεντάμηνο φέτος, η υπέρβαση ανήλθε στα 310 εκατ. ευρώ έναντι 239 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Στελέχη από τον φαρμακευτικό χώρο είχαν ήδη από τους πρώτους μήνες της χρονιάς διαβλέψει τη σημαντική υπέρβαση στη δαπάνη, καθώς τα μέτρα για τον έλεγχο των συνταγών δεν έχουν αποδώσει αφενός, αφετέρου νέες θεραπείες που μπήκαν στη λίστα της αποζημίωσης ανεβάζουν το κόστος.

Πρόκειται άλλωστε για χρήματα που δεν επιβαρύνουν το κονδύλι του ΕΟΠΥΥ, καθώς υπάρχει πλαφόν στον προϋπολογισμό του στα 1,94 δισ. ευρώ για τα φάρμακα που χορηγούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Έτσι η υπέρβαση καλύπτεται από τις φαρμακευτικές, με το μηχανισμό του clawback, δηλαδή του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών για να καλυφθεί το κενό.

Το όριο του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για την εξωνοσοκομειακή δαπάνη έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 62% τη δεκαετία 2009-2019, όπως σημειώνουν παράγοντες του χώρου. Oι επιβαρύνσεις συνολικά για το 2019 (επιστροφές clawback και αναγκαστικές εκπτώσεις rebate) θα ξεπεράσουν στον κλάδο του φαρμάκου τα 1,8 δισ. ευρώ, ποσό υπερπενταπλάσιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στα μέτρα που έχουν προταθεί για τη μείωση της επιβάρυνσης από τις εταιρείες είναι η αύξηση του κλειστού ορίου, η εξαίρεση του κόστους των εμβολίων από αυτόν, αλλά και η μείωση του clawback για όσες εταιρείες επενδύουν στην έρευνα και την ανάπτυξη. Αυτά έχουν τεθεί ήδη υπόψη της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας που καλείται να λύσει το “γόρδιο δεσμό” του εκτροχιασμού, έχοντας πάντως ήδη προαναγγείλει διαρθρωτικά μέτρα για να συγκρατηθεί και να ελαχιστοποιηθεί η επίπτωση του μηχανισμού διόρθωσης στην αγορά.

Αν επιτευχθεί αυτό, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, οι επιπτώσεις στην οικονομία θα είναι άμεσες. Οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν παρουσιάσει τριετές πλάνο για την ανάπτυξη του κλάδου, που θα μπορούσε να απελευθερώσει κεφάλαια ύψους 300 εκατ. ευρώ, με επενδύσεις στην παραγωγή µε εξαγωγικό προσανατολισµό και σε νέες μονάδες, σε περίπτωση που μειωθεί η φορολογία και αντίστοιχα η επιβάρυνση του clawback.
capital.gr

Shares