Παρασκευή , 30 Σεπτεμβρίου 2022
Τελευταία Νέα

Αναζήτηση κατεύθυνσης και στάση αναμονής στις ευρωαγορές

Μικρές διακυμάνσεις και διαφορετικά πρόσημα είχαν οι σημερινές συνεδριάσεις στις κυριότερες αγορές της Ευρώπης, με τους επενδυτές να αξιολογούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του στις 440,16 μονάδες με μόλις +0,06% και μοιρασμένα πρόσημα στους επιμέρους κλάδους του. Ο τομέας της ενέργειας ενισχύθηκε κατά 2% με φόντο την ανοδική αντίδραση του πετρελαίου, ενώ η υγειονομική περίθαλψη υποχώρησε κατά 1%.

Λίγο καλύτερα κινήθηκε η υψηλή κεφαλαιοποίηση του Stoxx 50 με άνοδο 0,2% στις 3.757, ενώ στα εγχώρια ταμπλό ο γερμανικός DAX υποχώρησε ανεπαίσθητα κατά 0,05% στις 13.694 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,3% κλείνοντας στις 6.544 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,55% στις 7.465 μονάδες.

Σχετικά καλύτερη ήταν η εικόνα στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB σημείωσε άνοδο 0,7% ολοκληρώνοντας στις 22.858 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 ενισχύθηκε κατά 0,3% με κλείσιμο στις 8.380 μονάδες.

Τα βλέμματα των επενδυτών είναι στραμμένα στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, επιχειρώντας να αποκωδικοποιήσουν τις επόμενες κινήσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας και να εκτιμήσουν την πιθανότητα να εισέλθει σε ύφεση η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Τα νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα έδειξαν απροσδόκητη μείωση του δείκτη τιμών παραγωγού, επιβεβαιώνοντας την υπόθεση για υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων που αφήνει περιθώριο για πιο ήπιες κινήσεις στην Fed, μετά και τη σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών καταναλωτή χτες, στο 8,5% από το 9,1%.

“Σε γενικές γραμμές, φαίνεται πιθανό ότι η Fed θα στραφεί προς αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης (σ.σ. έναντι των 75 μ.β. που εκτιμούσε μέχρι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό η αγορά) ο οποίος όμως παραμένει γρήγορος ρυθμός βάσει ιστορικών δεδομένων και πιθανότατα θα οδηγήσει σε μια μάλλον ανώμαλη προσγείωση”, εκτιμά ο Nikolaj Schmidt της T. Rowe Price.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται με έντονο ρυθμό. Αυτή η επιβράδυνση θα ρίξει τις τιμές των εμπορευμάτων, όπως και τον πληθωρισμό και τις πληθωριστικές προσδοκίες. Η Fed θα συνεχίσει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής έως ότου υπάρξει αρκετή χαλάρωση στην αγορά εργασίας. Η ανάγκη δημιουργίας χώρου στην αγορά εργασίας διευρύνει το φάσμα μιας πολύ πιο σκληρής προσγείωσης”.

Σε εταιρικό επίπεδο, η Aegon βρέθηκε στην κορυφή του Stoxx 600 με άλμα 9% αφότου η ολλανδική ασφαλιστική αναβάθμισε το guidance για το έτος της.

H ALK-Abello πραγματοποίησε επίσης ράλι 8%, με φόντο τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα που ανακοίνωσε η φαρμακευτική από την Δανία.

Αντίθετα, η βρετανική Netcompany βυθίστηκε κατά 16% μετά την ανακοίνωση των δικών της μεγεθών για το τρίμηνο.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares