Παρασκευή , 20 Μαΐου 2022
Τελευταία Νέα

Ανάβαση με λίγα καύσιμα στο Χρηματιστήριο

 

Με σημαντικά κέρδη έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επανήλθε σε ανοδική τροχιά μετά το διάλειμμα της Παρασκευής, χωρίς όμως να ανεβάσει υψηλούς συναλλακτικούς ρυθμούς, καθώς δεν δέχτηκε και τις “υπερατλαντικές” εντολές του λόγω αργίας.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,73% στις 956,28 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 951,66 μονάδων (+0,24%) και 959,44 μονάδων (+1,06%). Ο τζίρος ανήλθε στα 54,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 28,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,1 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,90%, στις 2.312,59 μονάδες, ενώ στο +0,76% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.588,27 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,77% στις 654,41 μονάδες.

Επιβεβαίωσε τις 950 μονάδες
Μπορεί ο τζίρος να καθηλώθηκε στο ήμισυ του μέσου όρου των προηγούμενων δύο εβδομάδων, λόγω και της αμερικανικής αργίας, αλλά αυτό που μεταφέρθηκε στο Capital.gr από τα desk είναι ότι η αγορά κάνει τις εσωτερικές διορθώσεις της, χωρίς να απειληθούν αφενός το ψυχολογικό όριο των 950 μονάδων και αφετέρου η τεχνική στήριξη των 930 μονάδων. Σύμφωνα και με τον πιστοποιημένο αναλυτή Πέτρο Στεριώτη, το επίπεδο-κλειδί για την τρέχουσα εβδομάδα θα είναι οι 949 μονάδες του Γ.Δ., δηλαδή το προηγούμενο επταετές υψηλό από το οποίο η ελληνική αγορά κατακρημνίστηκε εν μέσω των πρώτων ανακοινώσεων για τον κορονοϊό στις αρχές του 2020.

Βέβαια, οι κινήσεις στην αγορά ήταν ελαφρώς επιφυλακτικές, καθώς εκτός από την αμερικανική αργία, υπήρξε και το γεγονός ότι η Fitch περιορίστηκε στην αναβάθμιση μόνο των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας δεν βοηθά στο να επιστρέψει η αγορά στην έντονα ανοδική της τροχιά. Έτσι η εικόνα σήμερα ήταν η διατήρηση των θετικών ρυθμών, με τα κέρδη να “μοιράζονται” και σε αρκετούς τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στοιχείο ιδιαιτέρως θετικό για το βάθος της ανόδου.

Με το βλέμμα υψηλότερα
Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance, βλέπουμε μέρα με την μέρα όλο και περισσότεροι οίκοι να αναβαθμίζουν τους τραπεζικούς στόχους με τον κλάδο πλέον να ζεσταίνει μηχανές στοχεύοντας σταδιακά υψηλότερους στόχους. Κάθε εβδομάδα που περνάει η ελληνική αγορά πιστοποιεί ότι μπορεί να είναι ο πρωταγωνιστής για το 2022. Ακόμα βέβαια δεν έχουμε δει διάχυση στην καλή ψυχολογία μιας σε κάθε ανοδική έξαρση προστίθενται και νέα κεφάλαια για επενδύσεις συνήθως σε λάθος timing σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Το θέμα είναι ότι πλέον η αγορά έχει πολύ δυνατά θεμέλια που θα υποστηρίξουν την όποια ανοδική κίνηση των επόμενων ετών, κάτι που σαφώς έλειπε τα προηγούμενα χρόνια.

Τεχνικά μέρα με την ημέρα βλέπουμε ότι τίτλοι καταγράφουν νέα πολυετή υψηλά με πολλά γραφήματα να είναι υψηλά υποσχόμενα. Μπροστά μας έχουμε τις 980 και 1000+ μονάδες σαν στόχους του Γ.Δ., ενώ ο τραπεζικός κλάδος στοχεύει σαφώς σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα μετά τα νέα υψηλά. Στον FTSE 25, κοντινός επόμενος στόχος είναι οι 2.370 μονάδες, με τις 2.487 μονάδες να είναι ο μεγάλος. O τραπεζικός φαίνεται να έχει πάρει για τα καλά τα ηνία της αγοράς με τις 676 μονάδες να είναι κοντινή αντίσταση.

Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, οι Alpha Bank και Πειραιώς σημείωσαν κέρδη 3,20% και 3% αντίστοιχα, με τη Βιοχάλκο και την ΕΥΔΑΠ να ακολουθούν με +2,58% και +2,31%. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε ΟΠΑΠ, Εθνική, Aegean και ΕΛΧΑ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Μυτιληναίος, Coca Cola, ΔΕΗ, Quest, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo και Eurobank.

Στον αντίποδα, ΟΛΠ και ΑΔΜΗΕ έκλεισαν στο -1,70% και -1,16% αντίστοιχα, με τις Titan, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, Σαράντης, Λάμδα, Ελλάκτωρ και Motor Oil να κλείνουν με μικρές απώλειες.

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα/capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares