Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Αναψυκτικά διαίτης: Πότε γίνονται απειλητικά για το βάρος μας…

Τα ροφήματα με τεχνητά γλυκαντικά όταν καταναλώνονται με υδατάνθρακες, όπως οι τηγανιτές πατάτες, οδηγούν στην πρόσληψη αντικρουόμενων μηνυμάτων από τον εγκέφαλο που αφορούν την θερμιδική αξία του γεύματος και την αντίληψη του γλυκού και αυξάνουν τις πιθανότητες πρόσληψης βάρους σύμφωνα με νέα έρευνα…

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που επιλέγουν αναψυκτικά διαίτης ή με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες για να συνοδεύσουν το γεύμα τους, αντί για τις κανονικές αλλά πιο παχυντικές εκδοχές τους.

Η πρακτική αυτή, όμως, μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα, δηλαδή σε αύξηση του βάρους, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οποίοι σε νέα μελέτη τους στο Cell Metabolism υποστηρίζουν ότι όταν αυτά τα ροφήματα καταναλώνονται με τη συνοδεία υδατανθράκων, όπως οι τηγανιτές πατάτες, βλάπτουν τον μεταβολισμό του σώματος.

Επίσης, η συνήθεια αυτή αλλάζει την ικανότητα του εγκεφάλου να αντιλαμβάνεται τη γλυκιά γεύση, πράγμα που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διαχείριση που κάνει το σώμα απέναντι στην πραγματική ζάχαρη.

Η μελέτη διήρκησε δύο εβδομάδες και περιελάμβανε 45 συμμετέχοντες ηλικίας από 20 έως 45 ετών, οι οποίοι συνήθως δεν κατανάλωναν αναψυκτικά διαίτης, ήταν υγιείς και δεν είχαν προβλήματα μεταβολισμού.

Παρά τη μακροχρόνια διαμάχη για το αν τα αναψυκτικά διαίτης είναι όσο υγιεινά πιστεύουμε, τα τελευταία ευρήματα δείχνουν ότι δεν είναι τόσο αυτή καθεαυτή η κατανάλωση των γλυκαντικών που επηρεάζει το σώμα, αλλά αυτά που τα συνοδεύουν.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα κάποιος να πίνει ένα αναψυκτικό διαίτης μια φορά στο τόσο, αλλά ότι δεν θα πρέπει να το συνοδεύει από τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες», σχολιάζει σχετικά η επικεφαλής της μελέτης και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Yale, Dana Small.

Η μελέτη σχεδιάστηκε για να εξετάσει αν η επαναλαμβανόμενη κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην αντίληψη της γλυκιάς γεύσης από τον εγκέφαλο.

Η θεωρία αυτή υποδεικνύει ότι η κατανάλωση γλυκών τροφών χωρίς πραγματικές θερμίδες μειώνει την απόκριση του οργανισμού στην πραγματική ζάχαρη, πράγμα που ενδεχομένως να σημαίνει πιο εύκολη αύξηση του βάρους, ανάπτυξη αντίστασης στη γλυκόζη ή ακόμα και διαβήτη.

Όπως αναδείχθηκε από τα αποτελέσματα, βλάβες προκλήθηκαν τόσο στην ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη, όσο και στον μεταβολισμό της γλυκόζης.

Λαμβάνοντας αυτά υπόψιν, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι όταν το ρόφημα με τα γλυκαντικά χαμηλών θερμίδων καταναλώνεται σκέτο δεν παρατηρούνται αλλαγές. Όταν, όμως, η ίδια ποσότητα γλυκαντικών χαμηλών θερμίδων καταναλώνεται σε συνδυασμό με υδατάνθρακες, ο μεταβολισμός της ζάχαρης και η απόκριση του εγκεφάλου σε αυτήν επηρεάζονται.

«Πρόκειται για σημαντικό εύρημα, επειδή η αντίληψη της γλυκιάς γεύσης μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα ρύθμισης των μεταβολικών αποκρίσεων του οργανισμού για τον μεταβολισμό της γλυκόζης ή των υδατανθράκων γενικότερα», αναφέρει η Δρ, Small.

Προσπαθώντας να εξηγήσει τους λόγους που συμβαίνει κάτι τέτοιο, η ειδικός ισχυρίζεται ότι μπορεί τα αναψυκτικά διαίτης να «μπερδεύουν» το έντερο, το οποίο στέλνει ανακριβή μηνύματα στον εγκέφαλο σχετικά με τον αριθμό των θερμίδων που υπάρχουν σε κάθε τροφή. «Με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα ανακριβή μηνύματα μπορούν να δημιουργήσουν αρνητικές επιπτώσεις, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος και το σώμα αποκρίνονται στη γλυκιά γεύση», σχολιάζει, τέλος, η Δρ. Small.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πάντως, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση των περισσότερων τροφίμων και ροφημάτων, η περιστασιακή κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης ή τροφίμων που περιέχουν γλυκαντικά δεν θα αποβεί επικίνδυνη για την υγεία.

«Η έρευνα αυτή υποστηρίζει τα ευρήματα προηγούμενων μελετών που έδειχναν ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα αναψυκτικά διαίτης ως μια υγιεινή εναλλακτική στα ζαχαρούχα ποτά. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αντικαταστήσουμε τα αναψυκτικά διαίτης με αυτά που έχουν ζάχαρη, αλλά αντίθετα να ενθαρρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την κατανάλωση νερού», σημειώνουν καταληκτικά οι ειδικοί.

ygeiamou.gr

Shares