Σάββατο , 3 Δεκεμβρίου 2022

Αναψε φωτιές η μελέτη Λύτρα για την ΜΕΘ και το ΕΣΥ

Η μελέτη Λύτρα και οι κόντρες σε επιστημονικό και πολιτικό επίπεδο.


Η παράταση ισχύος των διατάξεων, που είχαν ψηφιστεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού, συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, για την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τα ευρήματα της μελέτης του καθηγητή Θεόδωρου Λύτρα.

Σύμφωνα την εν λόγω μελέτη, η έλλειψη ΜΕΘ απέβη μοιραία για το 97,7% των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ.

Για την μελέτη του καθηγητή έχει ξεσπάσει από χτες θύελλα αντιδράσεων τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο και στην πολιτική σκηνή με την αντιπολίτευση να εξαπολύει σφοδρή κριτική για τους χειρισμούς της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Από την άλλη πλευρά, αρκετοί επιστήμονες έχουν εκφράσει την άποψή τους σχετικά με την μελέτη Λύτρα με αρκετούς να βρίσκουν αρκετά κενά στο αποτελέσμα, τονίζοντας πως δεν προσμετρήθηκαν αρκετοί παράμετροι στην εν λόγω μελέτη. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν η κα. Κοτανίδου, η κα. Παγώνη, αλλά το ίδιο έκανε και εμμέσως πλην σαφώς και ο Γκίγκας Μαγιορκίνης.

Ο επίκουρος καθηγητής Θεόδωρος Λύτρας απάντησε στις κριτικές μέσω Twitter, λέγοντας ουσιαστικά πως η μεθοδολογία δεν άλλαξε καθόλου σε σχέση με την πρώτη μελέτη που είχε συνυπογράψει μαζί με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Γιαννάκος (ΠΟΕΔΗΝ): Διαφωνούμε με τις παρατάσεις των συμβάσεων εργασίας
Ο Μιχάλης Γιαννάκος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων, είπε ότι η ΠΟΕΔΗΝ διαφωνεί με τις παρατάσεις των συμβάσεων του προσωπικού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που υπηρετεί με ελαστικές μορφές απασχόλησης. «Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και θεωρούμε, ότι έπρεπε να αναληφθεί μια σοβαρή πρωτοβουλία από όλο το πολιτικό σύστημα να ξεπεραστούν τα εμπόδια και οι συνάδελφοι αυτοί να μονιμοποιηθούν. Πολλοί στα νοσοκομεία υπηρετούν πάρα πολλά χρόνια και κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τη λειτουργία των νοσοκομείων, εάν αποχωρήσει περίπου το 40%των υπαλλήλων που είναι συμβασιούχοι», είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και μετέφερε στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής τη δυσαρέσκεια της Ομοσπονδίας για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ διότι δεν είπε τίποτα για τις απολαβές του υγειονομικού προσωπικού.

 

in.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares