Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Ανάμειξη στις κρατικές υποθέσεις η υποστήριξη Μπάιντεν στις διαδηλώσεις

Το Ιράν απέρριψε ως ανάμειξη στις κρατικές υποθέσεις της Τεχεράνης την υποστήριξη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στις διαδηλώσεις που γίνονται σε όλη τη χώρα σε διαμαρτυρία για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί μετά την σύλληψή της από την αστυνομία ηθών, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Σε σχόλιό του για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που γίνονται για εβδομάδες μετά τον θάνατο ακριβώς πριν από έναν μήνα, στις 16 Σεπτεμβρίου, της Αμινί, ο Μπάιντεν δήλωσε χθες, Σάββατο, ότι στέκεται “στο πλευρό των πολιτών, των θαρραλέων γυναικών του Ιράν” και κάλεσε τους Ιρανούς ηγέτες να βάλουν τέλος στη βία κατά των πολιτών στη χώρα τους.

Σε ομιλία του σε κολέγιο στην Καλιφόρνια, ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε επίσης πως οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να φορούν “ό,τι επιθυμούν”.

“Το Ιράν πρέπει να βάλει τέλος στη βία κατά πολιτών που ασκούν απλώς τα θεμελιώδη δικαιώματά τους”, τόνισε ο Μπάιντεν, αναφερόμενος στη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων που συγκλονίζουν εδώ και έναν μήνα την Ισλαμική Δημοκρατία μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.

“Το Σάββατο (…) ο Μπάιντεν αναμείχθηκε στις κρατικές υποθέσεις του Ιράν υποστηρίζοντας τις ταραχές (…) Τις τελευταίες μέρες, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει προσπαθήσει απεγνωσμένα να πυροδοτήσει αναταραχή στο Ιράν με διάφορες δικαιολογίες”, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Νασέρ Καναανί, τις δηλώσεις του οποίου επικαλείται σήμερα το ISNA.

Οι διαδηλώσεις που γίνονται στο Ιράν σε διαμαρτυρία για τον θάνατο της νεαρής γυναίκας, που είχε συλληφθεί με την κατηγορία ότι παραβίασε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα της χώρας, ο οποίος επιβάλλει κυρίως στις γυναίκες να φορούν μαντίλα, θέτει μια από τις πιο σοβαρές προκλήσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν μετά την επανάσταση του 1979, καθώς οι διαμαρτυρίες έχουν εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα και ορισμένοι φωνάζουν συνθήματα για τον θάνατο του ανώτατου ηγέτη της Αλί Χαμενεΐ.

Πηγή: capital.gr

Shares