Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Ανάλυση: Η Τουρκία δε θέλει τη σταθεροποίηση της Λιβύης

Ο πόλεμος στη Λιβύη δεν έχει φτάσει στο τέλος του. Η Άγκυρα, η γνωστή ταραχοποιός στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, αποκρύπτει έντεχνα τις πραγματικές της προθέσεις σχετικά με το μέλλον της βορειοαφρικανικής χώρας…

Η Τουρκία, οι μισθοφόροι της και οι φιλικές προς αυτήν δυνάμεις που βρίσκονται στο έδαφος της ρημαγμένης από τον πόλεμο Λιβύης θα πράξουν οτιδήποτε χρειααστεί ώστε να παρεμποδίσουν την προγραμματισμένη διεξαγωγή των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στη βορειοαφρικανική χώρα.

Αυτό υποστηρίζει η Αya Burweila, υψηλόβαθμη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ερευνών Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών Σπουδών, (Research Institute for European and American Studies ) και ειδική σχολιαστής για θέματα τρομοκρατίας και ριζοσπαστικοποίησης στο BBC.

COR Founder Delivers Speech at the EU-ARAB World Summit in Athens – Code on the Road

H Aya Burweila

Τον περασμένο μήνα, το λιβυκό κοινοβούλιο ενέκρινε προσωρινή κυβέρνηση, η αποστολή της οποίας είναι να εργαστεί για την αποκατάσταση της συνοχής της χώρας μετά από δέκα χρόνια πολεμικών συγκρούσεων. Παράλληλα έχει επιφορτιστεί με τη φροντίδα για την οργάνωση και τη διεξαγωγή των εκλογών του Δεκεμβρίου, οι οποίες αποτελούν μέρος ειρηνευτικού σχεδίου του ΟΗΕ.

“Δεν θέλουν εκλογές στη Λιβύη επειδή γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι Ισλαμιστές δεν θα έχουν μέλλον στην χώρα”, εξηγεί η γεννημένη στη Λιβύη Burweila. Η ίδια προσθέτει ότι οι τουρκικές δυνάμεις δεν έχουν εγκαταλείψει τη βορειοαφρικανική χώρα που είναι πλούσια σε πετρέλαιο. “Δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα φύγουν”, συνεχίζει, “παρά το γεγονός ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, που υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2020 στη Γενεύη, προβλέπει την αποχώρηση όλων των ξένων μαχητών από το λιβυκό έδαφος”.

Libya: United Nations-led agreement to hold elections in December 2021 | Majalat

Στιγμιότυπο από τις διαπραγματεύσεις για τις εκλογές του Δεκεμβρίου

Η ερευνήτρια τονίζει ότι η Άγκυρα επιθυμεί σφοδρά να διατηρήσει τους Σύρους μισθοφόρους που έχει αναπτύξει στη Λιβύη ως εργαλείο διασφάλισης των συμφερόντων της. Σκοπός της είναι να παρέχει προστασία στους πιστούς σε αυτήν πολιτικούς αλλά και να ασκεί πίεση στην κυβέρνηση της Τρίπολης έτσι ώστε η τελευταία να υποκύπτει στα αιτήματά της.

Η Βurweila κάνει λόγο για “την αναγκαιότητα μίας διεθνούς συμμαχίας που θα περιορίσει την ανάμειξη της Τουρκίας στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης”.

Σχολιάζοντας τον ρόλο της Αιγύπτου, επισημαίνει ότι η χώρα παίζει εξισορροπιστικό ρόλο στην τουρκική παρουσία στη Λιβύη. Η σχολιαστής καταλήγει λέγοντας πως το γεγονός ότι η Άγκυρα δεν στάθηκε ικανή να κινηθεί στρατιωτικά στο έδαφος, οφείλεται στις “κόκκινες γραμμές” που έθεσε από τον περασμένο Ιούλιο το Κάιρο.

Πηγή: ahvalnews

Του ειδικού συνεργάτη

 

 

Shares