Σάββατο , 29 Ιανουαρίου 2022
Τελευταία Νέα

Ανάλυση: Η νίκη των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν θα μπορούσε να “τροφοδοτήσει” τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ

Η επικείμενη κρίση στο Αφγανιστάν, καθώς οι Ταλιμπάν φαίνεται να βαδίζουν προς την εδραίωσή τους με νίκες ενάντια στην κυβέρνηση, θα μπορούσε να έχει ακούσιες (σ.σ. θετικές) συνέπειες για τις Χαμάς και Χεζμπολάχ.

Οι Ταλιμπάν είναι ένα πολεμικό κίνημα, το οποίο επιδιώκει να “αρπάξει” την εξουσία από τη διεθνώς αναγνωρισμένη κεντρική κυβέρνηση. Πολλά κράτη φαίνεται ότι φιλοξενούν και βοηθούν τους αντάρτες με αφανείς τρόπους. Η κατάσταση είναι παρόμοια όσον αφορά στις παλαιστινιακές οργανώσεις που ευδοκιμούν και νομιμοποιούνται με ξένη υποστήριξη, παρά την παράνομη αποθήκευση όπλων, τη διεξαγωγή δολοφονιών και τη στρατολόγηση παράνομων κινημάτων προς απειλή της περιοχής.

Για χρόνια, ο χαρακτηρισμός της Χαμάς και της Χεζμπολάχ ως τρομοκρατικών ομάδων έπρεπε να τις έχει εξοστρακίσει και εκδιώξει από τη σφαίρα των νόμιμων οργανώσεων. Ωστόσο, πολλά μεγάλα κράτη δεν τις θεωρούσαν τρομοκρατικές, ιδίως η Τουρκία και το Ιράν. Και οι δύο υποστηρίζουν τη Χαμάς ενώ το Ιράν υποστηρίζει επίσης τη Χεζμπολάχ. Οι ηγέτες της Χαμάς έλαβαν καλωσόρισμα στο “κόκκινο χαλί” σε πολλές χώρες, από την Τουρκία έως το Κατάρ, ακόμη και τη Μαλαισία. Τώρα, οι νίκες των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν – και η ικανότητά τους να ανοίγουν πόρτες από το Κατάρ μέχρι τη Ρωσία και το Ιράν – καταδεικνύουν ότι τo μοντέλο των μαχητικών εξτρεμιστικών κινημάτων λαμβάνει διεθνές “koshering”, (σ.σ. νομιμοποίηση), κάτι που συμβαίνει με αυξημένη συχνότητα.

Hamas fighters parade in Gaza as Egyptian mediators try to firm up ceasefire

Mαχητές της Χαμάς

Υπήρχε μια εποχή που χώρες υποστήριξαν διάφορες ομάδες, (σ.σ. για διεξαγωγή πολέμου μέσω αντιπροσώπων), κατά τον Ψυχρό Πόλεμο. Ωστόσο, το τέλος αυτού του πολέμου οδήγησε σε μία σύντομη χαλάρωση του τεταμένου κλίματος στις διεθνείς υποθέσεις, όπου μια ηγεμονική αμερικανική και φιλελεύθερη παγκόσμια τάξη φαινόταν να μείωνε τον αριθμό των μαχητικών κινημάτων που αντιμετωπίζονταν σαν κράτη.

Το παγκόσμιο χάος όμως επέστρεψε και η άνοδος διαφόρων αυταρχικών καθεστώτων που θέλουν έναν πολυπολικό κόσμο και είναι όλα αντίθετα προς τις ΗΠΑ, σημαίνει ότι ομάδες όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ μπορούν να αναπτυχθούν. Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο περισσότερο σεβασμό μπορούν να κερδίσουν οι δύο οργανώσεις; Τον Μάρτιο, η Χαμάς πραγματοποίησε συνάντηση υψηλού επιπέδου με τη Ρωσία.  Η συνάντηση διοργανώθηκε από την Τουρκία, αν και η Άγκυρα φιλοξένησε πρόσφατα τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. Το ερώτημα είναι εάν η νίκη των Ταλιμπάν μπορεί να κάνει τα κράτη περισσότερο πρόθυμα για ευελιξία ως προς τη φιλοξενία ανώτερων ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

Qatar could have financed Hezbollah in Lebanon | Atalayar - Las claves del mundo en tus manos

O Xασάν Νασράλα, ο ηγέτης του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Μέχρι στιγμής, η διεθνής κοινότητα δεν έχει ασκήσει σχεδόν καμία πίεση σε αυτές τις ομάδες να παραδώσουν τα όπλα τους. Η Χεζμπολάχ όχι μόνο διαθέτει 150.000 πυραύλους, αλλά φαίνεται επίσης να ασκεί εξωτερική και στρατιωτική πολιτική στον Λίβανο, αντικαθιστώντας αργά το κράτος. Πιθανώς μάλιστα να έχει ήδη γίνει πιο πλούσια και ισχυρή από το κράτος που τη φιλοξενεί. Η Χαμάς στρατολογεί επίσης παιδιά-στρατιώτες και πραγματοποιεί παράνομες πυραυλικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ. 

Οι περισσότεροι από 4.000 πύραυλοι της Χαμάς που εκτοξεύτηκαν κατά της χώρας δεν οδήγησαν σε εκτεταμένη παγκόσμια καταδίκη. Αυτό σημαίνει ότι οι Ταλιμπάν, που ενοποιούν τα κέρδη τους, θα μπορούσαν να έχουν άθελά τους επίδραση πάνω στη Χαμάς και στη Χεζμπολάχ, ενισχύοντας τον κίνδυνο που διατερέχει εξαιτίας τους η Μέση Ανατολή καθώς και τον ευρύτερο κίνδυνο που αποτελούν οι ένοπλες ομάδες για την παγκόσμια τάξη.

Πηγή: The Jerusalem Post

Toυ ειδικού συνεργάτη

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares