Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΓΙΑ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ: ΜΗΤΣΟΤΆΚΗΣ ΚΑΙ ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΟΡΟΪΔΕΎΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΌ ΛΑΌ ΜΕ ΤΗΝ ΔΉΘΕΝ ΑΝΤΙΔΙΚΊΑ ΤΟΥΣ

Ανακοίνωση Τύπου

Σειρά εκρήξεων ακούστηκαν στο Κίεβο, καθώς η Ρωσία εξαπέλυσε νέο κύμα επιθέσεων σε ολόκληρη την Ουκρανία.

Τα ρωσικά πλήγματα «έπληξαν κρίσιμες υποδομές στο Κίεβο» εν μέσω αναφορών για αρκετές εκρήξεις, ενώ επιθέσεις σημειώθηκαν επίσης στις περιοχές Μικολάιβ και Ντνιπροπετρόβσκ σε υποδομές και κτήρια κατοικιών, σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες.

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, επιβεβαίωσε το χτύπημα σε υποδομές ζωτικής σημασίας. Εκρήξεις ακολουθούμενες από διακοπές ρεύματος. Νωρίτερα ήχσαν σειρήνες αεροπορικής επιδρομής σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Άντον Γκεραστσένκο, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, είπε ότι η Ρωσία εξαπέλυσε νέα επίθεση με ρουκέτες και κάλεσε τους ανθρώπους να παραμείνουν στα καταφύγια.

«Χρειαζόμαστε συστήματα αεράμυνας και μαχητικά αεροπλάνα. Ο καπνός αυξάνεται μετά την επίθεση στο Κίεβο. Ο δήμαρχος του Κιέβου επιβεβαίωσε ότι μία εγκατάσταση υποδομής χτυπήθηκε στο Κίεβο. Το βλέπουμε συχνά. Αρκετές συνοικίες του Κιέβου είναι χωρίς ρεύμα και νερό μετά τα χτυπήματα», έγραψε.

Η εφημερίδα Kyiv Post δημοσίευσε επίσης ένα βίντεο που φέρεται να δείχνει πυραύλους πάνω από την πόλη Ντνίπρο στην κεντρική Ουκρανία.

Ο κυβερνήτης της περιοχής του Μικολάιβ προειδοποίησε για «πολλές ρουκέτες» που έπεσαν από τα νότια και τα ανατολικά. Στη Ζαπορίζια, ένα νεογέννητο βρέφος σκοτώθηκε όταν ένας πύραυλος έπληξε μια μονάδα μητρότητας, ανέφεραν νωρίτερα οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Ενεργειακός εκβιασμός
Ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Χέρμαν Γκαλουστσένκο κατηγόρησε τη Μόσχα ότι καταφεύγει σε «εκβιασμό αερίου» για γεωπολιτικούς σκοπούς. Την Τρίτη, η Gazprom απείλησε να σταματήσει την αποστολή φυσικού αερίου στη Μολδαβία μέσω Ουκρανίας έως τις 28 Νοεμβρίου, αφού κατηγόρησε την Ουκρανία για παρακράτηση φυσικού αερίου.

«Ο εκβιασμός με φυσικό αέριο είναι μια καθιερωμένη ρωσική πρακτική που το Κρεμλίνο συνεχίζει να χρησιμοποιεί για γεωπολιτικούς σκοπούς», είπε ο Γκαλουστσένκο σε γραπτή δήλωση στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Έχοντας ηττηθεί από τις ενοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης, η Ρωσία χρησιμοποιεί βρώμικα ψέματα αερίου για να προσπαθήσει για άλλη μια φορά να αμαυρώσει τη διεθνή θέση της Ουκρανίας».

Shares