Σάββατο , 23 Ιανουαρίου 2021
Τελευταία Νέα

Ανακοίνωση της Ελληνικής λύση για την ερώτηση του Ευρωβουλευτή Εμμανουήλ Φράγκου (Φραγκούλη) προς την Ευρωαική Επιτροπή με θέμα «Αγωνία για τις αγορές των ελληνικών οπωροκηπευτικών προϊόντων»

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕ ΘΕΜΑ:”ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ”

Ο Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης, Ευρωβουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και της πολιτικής ομάδας ECR, με ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει την αγωνία του για τις αγορές των ελληνικών οπωροκηπευτικών προϊόντων. Οι επιπτώσεις για τους Έλληνες παραγωγούς είναι πολύ σκληρές, τόσο από τις υπάρχουσες ρωσικές κυρώσεις, όσο και από τις δυσοίωνες εξελίξεις του BREXIT.

Ο Ευρωβουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ δηλώνει ότι πριν τις ρωσικές κυρώσεις, τα ελληνικά οπωροκηπευτικά αποτελούσαν το 65% των ελληνικών γεωργικών εξαγωγών προς της Ρωσία. Έκτοτε, οι ελληνικές εξαγωγές οπωροκηπευτικών στη Ρωσία, αντικαταστάθηκαν από κινεζικές, αιγυπτιακές, τουρκικές, μαροκινές, λευκορωσικές και αζέρικες. Η Ρωσία ανέπτυξε μεθόδους καλλιέργειας οπωροκηπευτικών, μέσα σε σύγχρονα θερμοκήπια, αποκτώντας πλέον αυτάρκεια σε ορισμένα προϊόντα, ενώ έχει επιτύχει ακόμα και εξαγωγές σε Κράτη-Μέλη της ΕΕ. Ας σημειωθεί ότι το ρωσο-ουκρανικό εμπόριο, αν και μειωμένο, συνεχίζεται.

Ο Εμμανουήλ Φράγκος συνεχίζει και καταγγέλλει ότι η διαδεδομένη αίσθηση εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας χωρίς συμφωνία την έχει οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις για συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με χώρες-παραγωγούς οπωροκηπευτικών, όπως η Αίγυπτος, η Νότιος Αφρική, το Μαρόκο, η Κένυα και η Τουρκία. Η προοπτική απώλειας της αγοράς της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά και ο μικρός πλην ορατός κίνδυνος στην αγορά της κεντρικής Ευρώπης, δημιουργεί διαρκή αγωνία στους Έλληνες παραγωγούς οπωροκηπευτικών.

Κατόπιν των ανωτέρω ο Έλληνας Ευρωβουλευτής ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

1. Στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), τί μέτρα μπορεί να ληφθούν γι’ αυτές τις, πολιτικής προέλευσης, εξελισσόμενες διαταραχές της αγοράς;

2.Εφόσον, διαπιστώνει τη βαθμιαία και μακροπρόθεσμη απώλεια της διαπραγματευτικής αποτελεσματικότητας των κυρώσεων, σχεδιάζει να ξεκινήσει συζητήσεις με τη ρωσική κυβέρνηση για αμοιβαιότητα στην άρση τους;

3. Στα πλαίσια των εξεταζόμενων νέων ευρωπαϊκών εμπορικών συμφωνιών, δημιουργούνται ρεαλιστικά θετικές προοπτικές για τα ευρωπαϊκά οπωροκηπευτικά, και αν ναι, για ποιες αγορές;

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares