Δευτέρα , 4 Ιουλίου 2022
Τελευταία Νέα

Ανάκαμψης συνέχεια για τη Wall Street – Κέρδη άνω των 200 μονάδων στον Dow Jones

 

Οι αμερικανικοί δείκτες δίνουν συνέχεια στην προσπάθεια ανάκαμψης – Χαραμάδα αισιοδοξίας για άρση των εμπορικών εμποδίων με την Κίνα – Φόβοι για νέα πτώση μεσοπρόθεσμα

Συνέχεια στην προσπάθεια ανάκαμψης δίνουν οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε νέες αγοραστικές κινήσεις, θέλοντας να αξιοποιήσουν την πρόσφατη βουτιά και τις «φθηνές» τιμές. Βέβαια, δεν είναι λίγοι όσοι «βλέπουν» και νέα πτώση μεσοπρόθεσμα.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται σήμερα κατά 230 μονάδες ή κατά 0,74% και καθορίζεται στις 31.492 μονάδες, με τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500 να δίνει τον τόνο, κερδίζοντας 0,9%. Λίγο πιο πίσω ακολουθεί ο τεχνολογικός Nasdaq, ο οποίος σημειώνει κέρδη στο +0,5% και τις 11.408 μονάδες.

Η σημερινή άνοδος έρχεται σε συνέχεια του θετικού κλεισίματος της Παρασκευής, με τους επενδυτές να επιχειρούν να ανακτήσουν ένα μέρος των μεγάλων απωλειών των προηγούμενων 7-8 εβδομάδων, οι οποίες έχουν οδηγήσει τις αγορές κοντά στη bear market (-20% σε σχέση με το ιστορικό υψηλό).

Οι φόβοι για επιβράδυνση της ανάπτυξης (ή ακόμη και για ύφεση), τα προβλήματα σε logistics και πρώτες ύλες, ο υψηλός πληθωρισμός, το μεγάλο ενεργειακό κόστος και φυσικά, οι γεωπολιτικές ανησυχίες αποτελούν το «τέλειο» αρνητικό σκηνικό, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να ξεφορτώνονται τα υψηλού κινδύνου assets.

Σήμερα, βέβαια, το κλίμα είναι ελαφρώς πιο βελτιωμένο, χάρη και στην πρόθεση του Τζο Μπάιντεν να μειώσει τους δασμούς για τα κινεζικά προϊόντα, κάτι που μπορεί να συνδράμει στην προσπάθεια άμβλυνσης των πληθωριστικών πιέσεων (8,3% τον Απρίλιο).

Για τους περισσότερους αναλυτές, ωστόσο, ο πτωτικός κύκλος ενδεχομένως δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, παρότι δεν αποκλείεται μια βραχυπρόθεσμη ανοδική αντίδραση. Έρευνα της MLIV τοποθετεί τον S&P 500 στις 3.500 μονάδες έως τα τέλη του 2022, με τις απώλειες σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα να καθορίζονται στο 10%.

Αντίθετα, μόλις το 4% των αναλυτών θεωρεί ότι ο S&P 500 έχει ήδη βρει τον «πάτο» του βαρελιού, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι χαρακτηρίζουν ως πιθανή μια κίνηση προς τις 2.240 μονάδες, δηλαδή προς τα χαμηλά της πανδημικής περιόδου.

Μέχρι σήμερα, ο S&P 500 βρίσκεται στο -19% από το ιστορικό υψηλό του Ιανουαρίου, ενώ ο Dow Jones είναι σε ελαφρώς καλύτερη θέση και κυμαίνεται στο -15%. Ο Nasdaq, από την πλευρά του, έχει ήδη διολισθήσει σε bear market (-30%).

Σε επίπεδο πενθημέρου, ο Dow Jones συμπλήρωσε την Παρασκευή το μακροβιότερο αρνητικό ράλι από το 1923 (οκτώ συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες), ενώ ο S&P 500 πέτυχε το χειρότερο σερί από το 2001 (επτά συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες).

Στην Ευρώπη, ο γενικός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,7% και τις 434 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,7%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,2% και ο βρετανικός FTSE 100 κατά 1,2%. Αντίθετα, ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί ελεγχόμενα κατά 0,5%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Siemens Gamesa εκτινάσσεται στο +6,2% μετά την πρόταση εξαγοράς όλων των εναπομεινάντων μετοχών από τη Siemens Energy έναντι 4 δισ. ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή της ελβετικής Vitor Pharma υποχωρεί κατά 8,7%.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares