Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Ανάγκη νοσηλείας για χιλιάδες Ουκρανούς που έχουν υποστεί σοβαρά τραύματα

Οι επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, το γεγονός ότι έχει μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων στον υγειονομικό τομέα λόγω των εκτοπίσεων, αλλά και οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση καθιστούν δύσκολη την πρόσβαση των ανθρώπων αυτών σε κέντρα περίθαλψης.


Για σύνθετα τραύματα χιλιάδων Ουκρανών έκανε λόγο ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αποδίδοντάς τα στον πόλεμο. Παράλληλα, επισημαίνει ότι χρειάζονται κέντρα αποκατάστασης και ειδικός εξοπλισμός για να βοηθηθούν. Οι άνθρωποι αυτοί φέρουν κατάγματα, κακώσεις στον νωτιαίο μυελό, εγκεφαλικές βλάβες, εγκαύματα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν υποστεί ακρωτηριασμό, είπε ο Δρ. Σατίς Μίσρα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Οι επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, το γεγονός ότι έχει μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων στον υγειονομικό τομέα λόγω των εκτοπίσεων, αλλά και οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση καθιστούν δύσκολη την πρόσβαση των ανθρώπων αυτών σε κέντρα περίθαλψης, πρόσθεσε.

Ακόμη και πριν από τον πόλεμο, το 2019, ο μισός πληθυσμός της Ουκρανίας θα μπορούσε να επωφεληθεί από την ίδρυση κέντρων αποκατάστασης για μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως για καρδιαγγειακές παθήσεις ή διαβήτη, σχολίασε ένα άλλος στέλεχος του ΠΟΥ Ευρώπης, ο Δρ. Κάθαλ Μόργκαν. Έκτοτε, η πανδημία και ο πόλεμος αύξησαν σημαντικά τις ανάγκες για κέντρα αποκατάστασης, τόσο που σήμερα να κρίνονται «επείγουσες».

Συγκριτικά, περίπου 2 στους 5 ανθρώπους στην υπόλοιπη Ευρώπη είχαν το 2019 κάποια πάθηση που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί από υπηρεσίες αποκατάστασης, σύμφωνα με τον Μόργκαν.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Shares