Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Αμβλώσεις: “Κυρίως φιλήσυχοι” διαδηλωτές υπέρ των αμβλώσεων έκαναν απόπειρα εξέγερσης

Οι αστυνομικοί στο Φοίνιξ της Αριζόνα χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν μια μεγάλη ομάδα διαδηλωτών έξω από το κτίριο της Γερουσίας της πολιτείας μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να ανατρέψει την απόφαση-ορόσημο για τις αμβλώσεις Roe εναντίον Wade.

«Οι διαδηλωτές απείλησαν να σπάσουν το τζάμι της εισόδου της Γερουσίας του AZ», έγραψε στο Twitter η Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Πολιτείας της Αριζόνα, Wendy Rogers, καθώς τα μέλη βρίσκονταν στη μέση της ψηφοφορίας για μια σειρά νομοσχεδίων.

Η κατάσταση κλιμακώθηκε σε κατάσταση «ομηρίας» καθώς οι νομοθέτες έλαβαν οδηγίες να μην βγουν από το κτίριο, δήλωσε η Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Πολιτείας της Αριζόνα, Κέλι Τάουνσεντ. Η Ρεπουμπλικανική Ομάδα της Πολιτειακής Γερουσίας χαρακτήρισε αργότερα τη διαμαρτυρία απόπειρα «εξέγερσης».

«Αυτή τη στιγμή κρατούμαστε όμηροι μέσα στο κτίριο της Γερουσίας, επειδή μέλη του κοινού προσπαθούν να παραβιάσουν την ασφάλειά μας», έγραψε ο Τάουνσεντ στο Twitter το βράδυ της Παρασκευής. «Μυρίζουμε δακρυγόνα και τα παιδιά ενός από τα μέλη βρίσκονται στο γραφείο και κλαίνε από φόβο». «Περιμένω να δημιουργηθεί αμέσως μια επιτροπή J24», πρόσθεσε, αναφερόμενη στην επιτροπή της 6ης Ιανουαρίου που διερευνά την εξέγερση του Κτηρίου του Καπιτωλίου των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Σύμφωνα με τους νομοθέτες, οι αξιωματικοί επιβολής του νόμου χρησιμοποίησαν στη συνέχεια δακρυγόνα για να διαλυθούν τα πλήθη και να ανακτήσουν τον έλεγχο του κτιρίου. «Το πλήθος διαλύθηκε με δακρυγόνα». Ο Ρότζερς πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι διαδηλώσεις συνεχίζονται και η κατάσταση παραμένει «πολύ επικίνδυνη». Ένας άλλος βουλευτής επιβεβαίωσε τη χρήση δακρυγόνων έξω από το κτίριο. «Ενώ εργαζόμασταν μέσα, μας διέκοψε ο ήχος των κτυπημάτων και η μυρωδιά δακρυγόνων», έγραψε στο Twitter η εκπρόσωπος Sarah Liguori το βράδυ της Παρασκευής. «Οι διαδηλωτές απομακρύνθηκαν από το Καπιτώλιο». Βαριά οπλισμένοι αξιωματικοί εθεάθησαν μέσα και γύρω από το νομοθετικό κτίριο.

Η Ρεπουμπλικανική Ομάδα της Πολιτειακής Γερουσίας επαίνεσε επίσης την επιβολή του νόμου για την αποτροπή μιας «εξέγερσης». «Οι προσπάθειες βίαιων διαδηλωτών υπέρ των αμβλώσεων για εξέγερση στη Γερουσία της Πολιτείας της Αριζόνα ματαιώθηκαν την Παρασκευή το βράδυ, χάρη στις γρήγορες ενέργειες από τις τοπικές και πολιτειακές αρχές επιβολής του νόμου», δήλωσε ο Kim Quintero, διευθυντής επικοινωνίας του Ρεπουμπλικανικού Caucus.

 

πηγή: nypost.com

Shares