Παρασκευή , 4 Δεκεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Αμμόχωστος τώρα: “Δεύτερη εισβολή” από τον Ερντογάν – Δείτε τι συμβαίνει

Αμμόχωστος τώρα: "Δεύτερη εισβολή" από τον Ερντογάν - Δείτε τι συμβαίνει

Αμμόχωστος τώρα: Ανοίγει -μερικώς- με ευλογίες Ερντογάν η πόλη φάντασμα. Δεν υπολογίζει τίποτα και κανέναν η Τουρκία – Χαλαρή ανακοίνωση του ΟΗΕ να.. αποφεύγονται οι μονομερείς ενέργειες.

Αμμόχωστος τώρα: Μολονότι οι ανακοινώσεις για άνοιγμα μέρους του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου έγιναν ξαφνικά το απόγευμα της Τρίτης, η είδηση δεν έπεσε σαν «κεραυνός εν αιθρία» στη Λευκωσία. Το απόγευμα της Τρίτης ο Ερσίν Τατάρ μετέβη στην Τουρκία, όπου σε κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσαν ότι την Πέμπτη θα ανοίξει μέρος (υπολογίζεται περίπου στα δύο χιλιόμετρα) του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων.

Στις δηλώσεις του, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε αναφορά στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, κατηγορώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά τόσο για την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν, όσο και για το «ναυάγιο» στο Κραν Μοντανά.  «Το τίμημα της μη λύσης κάποιοι ζητούσαν να πληρωθεί από τους Τουρκοκύπριους», ανέφερε ο Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι τα Βαρώσια έμειναν κλειστά εξαιτίας της μη λύσης. «Μετά τις πολυμερείς διαπραγματεύσεις το 2017 πλέον διαπιστώθηκε ότι δεν έμεινε καμιά δυνατότητα για περιεκτική λύση στην Κύπρο. Αποφασίσαμε να οικοδομήσουμε το μέλλον της Κύπρου πάνω σε συγκεκριμένα γεγονότα αντί σε όνειρα. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι τα Βαρώσια είναι έδαφος της “ΤΔΒΚ”» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Ερντογάν.

Καταγγέλλει στον ΟΗΕ την Τουρκία η κυπριακή κυβέρνηση

Οι ανακοινώσεις Ερντογάν – Τατάρ προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων τόσο στην ελληνοκυπριακή, όσο και στην τουρκοκυπριακή πλευρά αλλά και στον διεθνή παράγοντα. Η κυπριακή κυβέρνηση προέβη σε επίσημη καταγγελία της Τουρκίας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα, σε ομόφωνη ανακοίνωση το Εθνικό Συμβούλιο (το αντίστοιχο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών):

1. Καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες παραβιάζουν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, και ειδικά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ 550 (1984) και 789 (1992), και καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει και να συμμορφωθεί με τα πιο πάνω ψηφίσματα.

2. Επαναλαμβάνει την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να συμμετάσχει σε ένα γόνιμο διάλογο για την επίλυση του Κυπριακού, μακριά από απειλές και τετελεσμένα, στη βάση του πλαισίου που καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και τις αρχές και αξίες της ΕΕ, μέλος της οποίας είναι και θα παραμείνει η Κυπριακή Δημοκρατία (με τη συγκεκριμένη αναφορά διαφωνεί το ΕΛΑΜ).

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares