Παρασκευή , 23 Φεβρουαρίου 2024

Αμερικανός Πρέσβης στην Τουρκία: Τα F-16 άσχετα με το τουρκικό «στοπ» σε Σουηδία και Φινλανδία

Φλέικ για Ουκρανία: «Το Κογκρέσο έχει επενδύσει πολλά σε αυτόν τον πόλεμο…»

Δεν υπάρχει «καμία σχέση» μεταξύ της απόφασης των ΗΠΑ για πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία και των αιτήσεων ένταξης στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας, δήλωσε σήμερα ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα.

Μιλώντας σε ομάδα δημοσιογράφων, ο Τζεφ Φλέικ είπε ότι η χώρα του «επιδιώκει πάντα όσες περισσότερες δεσμεύσεις υψηλού επιπέδου μπορούμε μεταξύ των δύο χωρών».

Στη συνάντηση του Στρατηγικού Μηχανισμού Τουρκίας-ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκε χθες στην Ουάσιγκτον μεταξύ του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο Φλέικ είπε ότι τα δύο μέρη «εξέτασαν πολλά σημαντικά ζητήματα».

«Προφανώς, ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν ευχαρίστησε τον Υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου για το έργο της Τουρκίας με την πρωτοβουλία για τα σιτηρά, με την ισχυρή, συνεπή υποστήριξή της στην ουκρανική κυριαρχία και για τη στήριξη που παρέχει στο ΝΑΤΟ – (Για) 70 χρόνια (η Τουρκία είναι ) σημαντικό και πολύτιμο μέλος», είπε ο Φλέικ.

Σχετικά με την πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 και κιτ αναβάθμισης F-16, ο αμερικανός διπλωμάτης επανέλαβε ότι η διαδικασία βρίσκεται «τώρα σε κλιμακωτή αναθεώρηση ενώπιον του Κογκρέσου».

Λέγοντας ότι «δεν υπάρχει σύνδεση» μεταξύ των F-16 και της ένταξης στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας -των οποίων η έγκριση από την Τουρκία εκκρεμεί-ο Φλέικ πρόσθεσε: «Το Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει επενδύσει πολλά σε αυτόν τον πόλεμο, για να βοηθήσει την Ουκρανία στην καταπολέμηση της ρωσικής επιθετικότητας, τόσο νομισματικά όσο και επικεφαλής αυτού του συνασπισμού. Το βλέπουν αυτό ως πολύ σημαντικό, αλλά δεν υπάρχει καμία σύνδεση».

«Η επιθυμία να δουν τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ είναι καθολική στο Κογκρέσο», είπε.

Ο Φλέικ συνέχισε να λέει ότι «υπάρχει μια τεχνικότητα, νομίζω, ένας συγκεκριμένος αριθμός ημερών που δίνεται στην επιτροπή (κογκρέσου) να το εξετάσει στη διαδικασία κλιμακωτής αναθεώρησης… αλλά αυτές δεν είναι συγκεκριμένες ημερομηνίες».

newsbreak.gr

Shares