Σάββατο , 21 Μαΐου 2022
Τελευταία Νέα

Αμερικανός ειδικός από Ουάσιγκτον: “Η Ρωσία απειλεί με στρατιωτική επέμβαση κατά Τούρκων-Αζέρων”

Ο Πούτιν απειλεί μυστικά τον Ερντογάν με “τσουνάμι” εξελίξεων στο Καραμπάχ αν δεν κάνει πίσω..

Αναμφίβολα, η κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν είναι ακριβώς έτσι όπως φαίνεται.Η υπομονή των Ρώσων Φαίνεται πως έχει εξαντληθεί, με τις τελευταίες εξελίξεις να οδηγούν προς μία νέα πιθανή στρατιωτική δράση ανάλογη της περιόδου 2008 και 2014.

“Η Ρωσία απειλεί με στρατιωτική επέμβαση Σε περίπτωση που το Αζερμπαϊτζάν αρνηθεί να αποδεχθεί μια διαρκή κατάπαυση πυρός στη σφοδρή συνεχιζόμενη σύγκρουση με την Αρμενία στο Ναγκόρνο.

Μάλιστα Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε ότι:

“η Ρωσία θα παράσχει στην Αρμενία κάθε αναγκαία βοήθεια εάν πραγματοποιηθούν συγκρούσεις απευθείας στο έδαφός της χώρας αυτής”, όπως αναφέρει ο Αμερικανός αναλυτής Tom Rogan από γνωστή αμερικανική ιστοσελίδα με έδρα την αμερικανική πρωτεύουσα.

Από τα τέλη Σεπτεμβρίου το έδαφος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ αποτελεί το επίκεντρο των σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ωστόσο μέχρι αυτή τη στιγμή η Ρωσική πλευρά έχει περιοριστεί στη διαδραμάτιση ενός παθητικού ρόλου.

Η κυβέρνηση Πούτιν από την πλευρά της έχει μεσολαβήσει για μία κατάπαυση πυρός μακράς διάρκειας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ουάσιγκτον.

Δυστυχώς όμως, οι εν λόγω επιχειρήσεις δεν έλαβαν χώρα παρά μόνο για μερικές ώρες.

Αυτό που ίσως αλλάξει η ροή των πραγμάτων είναι είναι ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας η οποία σχεδιάστηκε έτσι ώστε να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο κεφάλαιο που λέγεται Τουρκία

Με κίνητρο το μακροχρόνιο μίσος για την Αρμενία και την επιθυμία να “προελάσει” μέσω των Αζέρων στην περιοχή του Ναγκόρνο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει τις στρατιωτικές προσπάθειες του Αζερμπαϊτζάν με κάθε μέσο.

Αυτό διαφαίνεται από το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος παρείχε στο Αζερμπαϊτζάν τόσο άμεσο και έμμεσο στρατιωτική υποστήριξη.

Η υποστήριξη αυτή μεταφράστηκε με την παροχή πληροφοριών, τουρκικών στρατιωτικών drone bayraktar, οπλικών συστημάτων καθώς και ανάπτυξης των τουρκόφιλων πολιτοφυλακών.

Από την έναρξη των συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός ο Τούρκος πρόεδρος άσκησε έντονη πίεση στο Αζερμπαϊτζάν έτσι ώστε να συνεχίσει στις ένοπλες συγκρούσεις και να αυξήσει το καθεστώς πίεσης προς την χώρα της Αρμενίας.

Η κίνηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να αποτρέψει τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή και οδηγήσει σε αυξανόμενα προβλήματα των αμάχων.

“Αυτή η τουρκική επιθετικότητα έχει επιδεινώσει την σχέση Ερντογάν και Πούτιν. Η Ρωσία έχει καλές σχέσεις τόσο με την Αρμενία όσο και με το Αζερμπαϊτζάν, και δεν θέλει να ξεσπάσει ένας ανεξέλεγκτος πόλεμος στα νότια σύνορά της.

Καθιστώντας τη δυσαρέσκειά του ξεκάθαρη, ο Πούτιν την περασμένη εβδομάδα έδωσε εντολή για βομβαρδισμό των θέσεων της τουρκόφιλης πολιτοφυλακής στη Συρία. Δεκάδες ισλαμιστές μαχητές σκοτώθηκαν.

Ήταν ένα μήνυμα όμως στην Άγκυρα, “αν συνεχίσετε την εμπλοκή σας στο Ναγκόρνο θα σας κάνω να πληρώσετε για αυτό”, δηλώνει ο Αμερικανός ειδικός.

Η τελευταία προειδοποίηση της Μόσχας για στρατιωτική επέμβαση υπέρ της Αρμενίας είναι μια συνέχεια της κόκκινης γραμμής του Πούτιν προς τον Ερντογάν.

Μεταξύ άλλων ο Αμερικανός ειδικός καταλήγει:

“Στην πραγματικότητα, ο Πούτιν μυστικά δηλώνει ότι, αν δεν αποσυρθεί η Τουρκία από την υποστήριξη της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο, η Ρωσία θα πιέσει αφόρητα τον Ερντογάν.

Ο Πούτιν δεν παίζει κανένα τυχερό παιχνίδι, και πιθανώς βασίζεται σωστά σε προηγούμενες εμπειρίες, ότι ο Ερντογάν θα δηλώσει την οργή του και θα υποχωρήσει.

Παρόλα αυτά, όσον αφορά το κρίσιμο σημείο, ο Τούρκος ηγέτης συνεχίζει να δείχνει απροθυμία να πάει με τα “νερά’ του πρώην ηγέτη της KGB”.

Καταληκτικά το πιθανότερο σενάριο είναι ότι εφόσον δεν αποδεχθεί ο Ερντογάν μια αληθινή κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο, τότε η τοπική σύγκρουση θα πάρει μια διεθνή διάσταση και μάλιστα ταχύτατα από πλευράς Μόσχας.

Πάντα υπόψη ότι η χώρα της Τουρκίας είναι μέλος του ΝΑΤΟ, περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ καθώς η πρόσφατη δοκιμή του νέου υπερηχητικού ρωσικού πυραύλου απέβλεπε στην κατεύθυνση στην οποία πορεύεται η Τουρκία.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Έτσι τελειώνουμε με τα drones της Τουρκίας – Αυτό είναι το σύστημα παρεμβολών

με πληροφορίες από pentapostagma.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares