Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Αμερικανικό USS Hershel Woody Williams από Κρήτη: Με εντολή της Ουάσιγκτον «παρακολουθεί» την στρατιωτική κλιμάκωση Ελλάδας-Τουρκίας…

Συνεχίζεται η συγκέντρωση πολεμικών πλοίων σε Α. Μεσόγειο & Αιγαίο…

Το μεγάλων διαστάσεων αμερικανικό πολεμικό πλοίο, USS Hershel Woody Williams, έφτασε στην Κρήτη εχθές, με σαφή αποστολή την παρακολούθηση της κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σχετικά με τα ενεργειακά δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει αμερικανικό ΜΜΕ.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες περιγράφουν το USS Hershel Woody Williams ως πλωτή βάση για το Ναυτικό των ΗΠΑ, το οποίο χρησιμοποιεί τέτοια πλοία ως κέντρα ταχείας μεταφοράς και υποστήριξης για στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Το πλοίο μήκους 230 μέτρων ελλιμενίζονταν στη Νάπολη της Ιταλίας, αλλά μετά το περιστατικό επακούμβησης της Φρεγάτας Λήμνος και της τουρκικής Φρεγάτας, απέπλευσε με σαφείς εντολής από τον ανώτατο συμμαχικό διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

Ως γνωστόν ελληνικά και τουρκικά πολεμικά πλοία συγκεντρώθηκαν στην περιοχή μετά την έλευση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Ορούτς Ρέις στην Ανατολική Μεσόγειο που έχει ως στόχο την πραγματοποίηση ερευνών για φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τις εντολές που έλαβε το αμερικανικό πολεμικό πλοίο ή για πόσο καιρό θα παραμείνει στον κόλπο της Σούδας.

Η παρουσία του έρχεται καθώς και η Γαλλία την περασμένη εβδομάδα ανέπτυξε επίσης δύο πολεμικά πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο, μια κίνηση που προσέλκυσε γρήγορα την προσοχή της Μόσχας με τον κατάπλου στην περιοχή μιας ρωσικής Φρεγάτας.

Ο αναλυτής Κώστας Υφαντής, καθηγητής στρατιωτικών μελετών και διπλωματικών σχέσεων, αμφιβάλλει για το κατα πόσο το γεγονός αυτό θα αλλάξει τα πράγματα πολύ.

Ο ίδιος δηλώνει ότι εάν η κατάσταση γίνει επικίνδυνη, ενδέχεται να δούμε και άλλες χώρες όπως η Αίγυπτος να κινητοποιούνται στρατιωτικά.

Ωστόσο, η συγκέντρωση πολεμικών σκαφών, υποβρυχίων, ακόμη και μαχητικών αεροσκαφών στην περιοχή, έχει προκαλέσει στους ειδικούς το αίσθημα ότι ένα πιθανό ατύχημα μπορεί να λάβει χώρα και να προκαλέσει μεγαλύτερη σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

 

Να σταματήσει τις γεωτρήσεις που σχεδιάζει στην Κυπριακή ΑΟΖ καλεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Τουρκία, με αφορμή τη νέα Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα, η οποία ισχύει από τις 18 Αυγούστου έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσιγκτον, τονίζοντας ότι οι ενέργειες της Τουρκίας είναι προκλητικές.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν βαθιά για τις συνεχιζόμενες έρευνες της Τουρκίας για φυσικούς πόρους στα ύδατα της Κύπρου. Όπως έχουμε πει προηγουμένως, αυτές οι προκλητικές ενέργειες αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή και καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις», σημείωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

pentapostagma.gr

Shares