Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Αμερικανικές εκλογές 2020: Άνοιξαν οι κάλπες – Το πρώτο αποτέλεσμα από… ψαροχώρι (Βίντεο)

Αμερικανικές εκλογές 2020: Άνοιξαν οι κάλπες – Πότε θα ξέρουμε ποιος είναι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ

Αμερικανικές εκλογές 2020: Στο πρώτο αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, ένα ψαροχώρι της Νέας Αγγλίας έδωσε προβάδισμα στο Μπάιντεν, αλλά από 7 μόλις ψηφοφόρους.

Στις 6 το πρωί (τοπική ώρα) άνοιξαν τα εκλογικά τμήματα στη Νέα Υόρκη, καθώς και ορισμένα από τα εκλογικά τμήματα σε τέσσερις ακόμη ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, το Νιου Τζέρσεϊ, το Κονέκτικατ, το Μέιν και την Βιρτζίνια. Τα μεσάνυκτα, όπως είθισται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, ξεκίνησε η ψηφοφορία στο μικρό χωριό Ντίξβιλ Νοτς, του Νιου Χάμσαϊρ. Μάλιστα, λέγεται πως το αποτέλεσμα της κάλπης του χωριού είναι συνήθως και το αποτέλεσμα της εκάστοτε εκλογικής αναμέτρησης.

Διαβάστε ακόμη: Εκλογές ΗΠΑ 2020 – Τα σενάρια της επόμενης μέρας – Τι θα συμβεί

Υπενθυμίζεται πως πριν από την ημέρα της ψηφοφορίας, περί τα 100 εκατομμύρια ψηφοφόροι, αριθμός ρεκόρ, έχουν ήδη ψηφίσει είτε με φυσική παρουσία είτε διά της επιστολικής οδού.

Πότε αναμένουμε τα πρώτα αποτελέσματα

Στο παρελθόν, πολλοί νικητές σε αντίστοιχες αναμετρήσεις προέκυψαν νωρίς τη βραδιά της εκλογικής αναμέτρησης, η αυξημένη επιστολική ψήφος όμως αναμένεται να καθυστερήσει την ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων στις Αμερικανικές Εκλογές 2020. Σύμφωνα με ανάλυση των New York Times, που απευθύνθηκε στους υπεύθυνους των εκλογικών κέντρων σε κάθε πολιτεία των ΗΠΑ, ένας σημαντικός αριθμός εκλογικών αναμετρήσεων ίσως παραμείνει αμφίρροπος για αρκετή ώρα, ακόμη και ημέρες μετά το βράδυ των εκλογών.

Μόλις 9 από τις 52 πολιτείες των ΗΠΑ υπολογίζουν να έχουν καταμετρημένο το 98% των ψήφων έως το μεσημέρι της επομένης των αμερικανικών εκλογών 2020. Αντίστοιχα, 22 πολιτείες επιτρέπουν την καταμέτρηση ψηφοδελτίων που φέρουν σφραγίδα ταχυδρομείου ακόμη και μετά την ημέρα των εκλογών.

Σύμφωνα με τους New York Times, τόσο η πολιτεία της Νέας Υόρκης, όσο όμως και εκείνη της Αλάσκας δεν θα δώσουν καθόλου στοιχεία για την επιστολική ψήφο το βράδυ των αμερικανικών εκλογών 2020. Την ίδια ώρα, οι αμφίρροπες πολιτείες του Μίσιγκαν και της Πενσιλβάνια αναμένεται να ανακοινώσουν το οριστικό επίσημο αποτέλεσμα αρκετές ημέρες αργότερα. Η αύξηση της επιστολικής ψήφου, εξαιτίας της πανδημίας, ενδεχομένως να πολλαπλασιάσει και τον αριθμό των προσωρινών ψήφων, καθυστερώντας ακόμη περισσότερο την καταμέτρηση.

«Προσωρινές» χαρακτηρίζονται οι ψήφοι πολιτών των οποίων το δικαίωμα ψήφου αμφισβητείται στα εκλογικά κέντρα. Οι υπεύθυνοι των κέντρων αυτών δέχονται μεν το ψηφοδέλτιό τους, αυτό όμως δεν προσμετράται παρά μόνο σε δεύτερο χρόνο, εφόσον διασταυρωθούν τα στοιχεία του πολίτη και επαληθευτεί το δικαίωμά του να ψηφίσει.

Σύμφωνα με τους New York Times, ο αριθμός των προσωρινών ψήφων συνήθως δεν είναι μεγάλος και ως εκ τούτου δεν επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα. Αξίζει να σημειωθεί πως στις αμερικανικές εκλογές 2020 η επιστολική ψήφος έχει γενικευτεί. Αξίζει να σημειωθεί, πως τα επίσημα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών 2020 δεν επικυρώνονται παρά εβδομάδες μετά την ημέρα των εκλογών, με την ημερομηνία της πλήρους καταμέτρησης να διαφοροποιείται από πολιτεία σε πολιτεία.

Παράλληλα, «παγίδα» στην ανάγνωση του αποτελέσματος για τις εκλογές στις ΗΠΑ μπορεί να αποτελέσει η μέθοδος με την οποία καταμετρά τα ψηφοδέλτια κάθε πολιτεία. Ωστόσο, σε ορισμένες πολιτείες, όπως σε Αριζόνα, Βόρεια Καρολίνα και Φλόριντα, η καταμέτρηση ξεκινά από τις επιστολικές ψήφους, όπου ο Τζο Μπάιντεν θεωρείται πως έχει προβάδισμα. Το γεγονός αυτό ενδεχομένως να σχηματίσει μια πολύ διαφοροποιημένη εικόνα τις πρώτες ώρες τις ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, από εκείνη που θα διαμορφωθεί στο τέλος.

Αντίστοιχα, περιοχές που ξεκινούν με την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων όσων ψήφισαν σε εκλογικό κέντρο, όπως η Βιρτζίνια, ίσως να δώσουν ευρύ προβάδισμα στην αρχή της εκλογικής βραδιάς στον Ντόναλντ Τραμπ. Γεγονός που σημαίνει πως πολλές πολιτείες θα αλλάξουν χρώμα στο τέλος της βραδιάς.

Τέλος, τονίζεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία πολλοί Δημοκρατικοί ψηφοφόροι έχουν ήδη ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι αναμένεται να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες όταν αυτές θα ανοίξουν, πράγμα που σημαίνει ότι τα πρώτα αποτελέσματα ίσως εμφανίζουν μπροστά τον Τραμπ, προτού ισορροπήσει η κατάσταση αργότερα υπέρ του Μπάιντεν.

Shares