Δεν είναι ο μόνος άλλωστε που έχει την επιθυμία να δει την Αγία Σοφία ως τζαμί, μιας και πάνω από το 97% των ερωτηθέντων Τούρκων δήλωσαν ότι θέλουν να δουν την Αγία Σοφία να μετατρέπεται σε Τέμενος, όχι επειδή υπάρχει έλλειψη Τζαμιών  για προσευχή, (από το 2010, υπάρχουν 3.000 ενεργά τζαμιά μόνο στην Κωνσταντινούπολη),  αλλά γιατί θέλουν να απολαμβάνουν τη δόξα του Μωάμεθ του Β’ του Πορθητή.

Ο Salih Turhan, επικεφαλής της  Τουρκικής Ένωσης Νεολαίας, μιας οργάνωσης που διοργανώνει κάθε χρόνο μαζικές διαδηλώσεις γύρω από την Αγία Σοφία δήλωσε ότι: «επειδή είμαστε τα εγγόνια του Μωάμεθ του Κατακτητή είναι θεμιτή η δικαίωσή μας για την επανέναρξη της Αγίας Σοφίας ως τζαμί».

Τι ακριβώς έκανε ο «Μωάμεθ» όμως, για να αναγκάσει τόσους πολλούς σύγχρονους Τούρκους, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου τους, να τον τιμήσουν, μετατρέποντας την Αγία Σοφία σε τζαμί; διερωτάται ο Αμερικανός αρθρογράφος.  

Η Αγία Σοφία χτίστηκε γύρω στο 537 μ.Χ. στην Κωνσταντινούπολη, πρωτεύουσα της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και μετά την πάροδο πολλών ένδοξων αιώνων ιστορίας ήρθε η παρακμή και η πτώση της πόλης από τους Οθωμανούς.

Αφού ο Μωάμεθ εισέβαλε στην Κωνσταντινούπολη στις 29 Μαΐου 1453, μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τζαμί (μέχρις ότου το 1935 ο Κεμάλ την έκανε μουσείο).

Στην πόλη οι εξοργισμένοι Τούρκοι στρατιώτες σφάγιαζαν, λεηλατούσαν και παριπλανιόντουσαν, κλέβοντας,  σκοτώνοντας, βιάζοντας και συλλαμβάνοντας αιχμαλώτους,  άνδρες, γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους, νέους, ανθρώπους όλων των ειδών και συνθηκών.

«Ένας Τούρκος έψαχνε για έναν αιχμάλωτο που φαινόταν ο πλουσιότερος, ένας δεύτερος  προτιμούσε ένα όμορφο πρόσωπο ανάμεσα στις καλόγριες. Κάθε εύθυμος Τούρκος ήταν πρόθυμος να οδηγήσει τον αιχμάλωτο του σε ένα ασφαλές μέρος και στη συνέχεια να επιστρέψει για να εξασφαλίσει ένα δεύτερο και ένα τρίτο βραβείο. Τότε οι μεγάλες αλυσίδες των αιχμαλώτων φαίνονται να αποχωρούν  από την εκκλησία και τα ιερά της, σαν βοοειδή ή κοπάδια προβάτων», αναφέρει μάρτυρας .

Ο σουλτάνος εισήλθε στην Αγία Σοφία, κατέβηκε από το άλογο και μπήκε μέσα, «θαυμάζοντας το θέαμα» της μεγάλης εκκλησίας. Όπως και άλλες εκκλησίες που υπόκεινται σε μουσουλμανικό έλεγχο – όπως η βασιλική του Ιωάννη του Βαπτιστή, τώρα το Μεγάλο Τζαμί της Δαμασκού – έτσι και η Αγία Σοφία έγινε τζαμί.

Αφού οι Οθωμανοί κάλυψαν τους σταυρούς της, απέσυραν τα αγάλματα και τις εικόνες,  ο ίδιος ο σουλτάνος Μωάμεθ  διέταξε έναν muezzin να ανέβει στον άμβωνα και να πει «τις προσευχές του.

Για αυτά  λοιπόν, είναι τόσα εκατομμύρια Τούρκων μουσουλμάνων, μαζί και  ο Ερντογάν περήφανοι; ρωτά ο αρθρογράφος.