Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Άλμα 3,5% για το αργό εν αναμονή των αποφάσεων του OPEC+

Ράλι σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη εν μέσω αναφορών ότι ο OPEC+ εξετάζει να μειώσει το όριο στην παραγωγή του μέχρι και κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, το διπλάσιο απ’ ό,τι περίμενε αρχικά η αγορά.

Πηγές από το Καρτέλ ανέφεραν ότι ο OPEC+, που περιλαμβάνει και τη Ρωσία, εξετάζει περικοπές πάνω από τα 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Το πετρέλαιο διεύρυνε τα κέρδη του μετά από δημοσίευμα του Bloomberg ότι ο OPEC+ εξετάζει ακόμα και μια μείωση κατά 2 εκατ. βαρέλια. Μια τέτοια μείωση θα αποτελούσε τη μεγαλύτερη από το ξέσπασμα της πανδημίας της Codid-19 που οδήγησε σε ύφεση την παγκόσμια οικονομία. Ο Οργανισμός θα συνεδριάσει αύριο για τα επίπεδα της παραγωγής.

Εν αναμονή των αποφάσεων του Οργανισμού, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Νοεμβρίου κέρδισε σήμερα 2,89 δολ. ή 3,5% και έκλεισε στα 86,52 δολ. το βαρέλι στο Nymex.

Οι προσδοκίες για μια μεγάλη μείωση πυροδότησαν ήδη από τη Δευτέρα ένα ράλι των τιμών, με το αμερικανικό συμβόλαιο να κερδίζει χθες πάνω από 5% σημειώνοντας τα υψηλότερα κέρδη από τον Ιούλιο.

Στο μεταξύ, οι χώρες της G-7 αναμένεται να ανακοινώσουν ένα ανώτατο όριο στο ρωσικό πετρέλαιο, “αρκετά νωρίτερα από τις 5 Δεκεμβρίου” την ημερομηνία που θα τεθούν σε ισχύ οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. Αν και το όριο έχει σχεδιαστεί για να συνεχιστούν οι ροές του ρωσικού πετρελαίου, η Μόσχα έχει απειλήσει να διακόψει την παροχή σε χώρες που θα υιοθετήσουν το σύστημα αυτό.

Πηγή: capital.gr

Shares