Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Αλλαγή πορείας για το Ορούτς Ρέις – Παρακολουθείται στενά από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό…. (χάρτης)

Πλέον κινείται βορειοανατολικά εντός της παρανόμου εκδοθείσας τουρκικής NAVTEX


Άλλαξε εκ νέου πορεία το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis και πλέον κινείται βορειοανατολικά, δηλαδή προς την κατεύθυνση της Τουρκίας, ευρισκόμενο ωστόσο, ακόμα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, και εντός της παρανόμου εκδοθείσας τουρκικής NAVTEX.

Το Oruc Reis συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού και οι κινήσεις τους παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Την ίδια ακριβώς κίνηση είχε πραγματοποιήσει του τουρκικό ερευνητικό πλοίο το βράδυ της Τρίτης, μόλις οκτώ ναυτικά μίλια πριν φτάσει στο όριο της παράνομα δεσμευμένης περιοχής από την Άγκυρα, ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα κινήθηκε ξανά νοτιοδυτικά.

Λίγο νωρίτερα ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ προειδοποίησε και πάλι μιλώντας (μέσω τηλεδιάσκεψης) στο προσωπικό των πολεμικών πλοίων που συνοδεύουν το Oruc Reis:

«Δεν θα μείνει αναπάντητη καμία παρέμβαση που θα γίνει σε πλοία μας. Θέλουμε όλοι να γνωρίζουν πόσο αποφασισμένοι είμαστε σε αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ακάρ.

«Η δήλωση ενός συμμάχου (σ.σ. Γαλλίας) που δεν έχει καμία σχέση με την περιοχή ότι θα ενισχύσει τη στρατιωτική του παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο δεν είναι συμβατή με το πνεύμα της συμμαχίας. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε και να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στις θάλασσές μας από τώρα και στο εξής, και είμαστε ικανοί να το πράξουμε», υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας.

 

ΠΗΓΗ

Shares