Δευτέρα , 25 Ιανουαρίου 2021

Αλλαγή ώρας Κυριακή: Πότε αλλάζει η ώρα και… πότε θα καταργηθεί η αλλαγή

Αλλαγή ώρας: Μία ώρα πίσω θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας την Κυριακή 25 Οκτωβρίου στις 04.00 τα ξημερώματα, λόγω της αλλαγής από τη θερινή στη χειμερινή ώρα.

Συγκεκριμένα στις 04:00 οι δείκτες θα πρέπει να δείξουν 03:00, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη του χειμώνα. Όπως έχει γίνει γνωστό, οι αλλαγές της ώρας, αναμένεται να τερματιστούν το 2021 μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι χώρες που θα αποφασίσουν να διατηρήσουν τη θερινή ώρα θα πρέπει να πραγματοποιήσουν την τελική τους αλλαγή την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου του 2021. Επίσης, όσες προτιμούν να διατηρήσουν τη χειμερινή ώρα, θα προσαρμόσουν οριστικά τα ρολόγια τους την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του 2021, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε από τα μέλη του ΕΚ με 410 ψήφους υπέρ, έναντι 192 κατά και 51 αποχών.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε δηλώσει πρώτος ότι η αλλαγή της ώρας πρέπει να καταργηθεί, μετά από μια διαδικτυακή έρευνα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, που είχε δείξει ότι ένα ποσοστό 84% όσων πήραν μέρος ζητούσε να σταματήσει αυτή η πρακτική. Εν συνεχεία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε τον Μάρτιο του 2019 υπέρ της κατάργησης της αλλαγής της ώρας από το 2021. Τώρα οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να ξεκαθαρίσουν εάν θέλουν μόνιμα θερινή ή χειμερινή ώρα και στο τέλος, θα αποφασίσουν από κοινού τα κράτη – μέλη της ΕΕ. Ωστόσο η απόφαση αυτή δεν αναμένεται σύντομα, σύμφωνα με την Deutsche Welle. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το θέμα δεν θα συζητηθεί πλέον κατά τη διάρκεια της τρέχουσας γερμανικής προεδρίας. Υπάρχουν πολλά άλλα ζητήματα που πιέζουν περισσότερο από την αλλαγή της ώρας. To δε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν έχει εκφράσει ακόμη τη θέση του επί της πρότασης. Για αυτό απαιτείται “αυξημένη πλειοψηφία” από τα κράτη – μέλη.

Η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομίας, δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν προτιμά μόνιμα τη θερινή ή τη χειμερινή ώρα. “Για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι σημαντικό να εξασφαλίσει μια εναρμονισμένη εσωτερική αγορά”, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας και προαπαιτούμενο για “μια κατάλληλη και εναρμονισμένη προσέγγιση” είναι επίσης μια πανευρωπαϊκή εκτίμηση των επιπτώσεων που θα υπάρξουν. Ωστόσο, “η Κομισιόν δεν έχει ακόμη παρουσιάσει μια τέτοια εκτίμηση των επιπτώσεων”, δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Άλτμάιερ.

Σημαντικές οι συνέπειες

Οι συνέπειες οποιασδήποτε αλλαγής θα ήταν πράγματι πολύ σημαντικές. Υπάρχουν τρεις ζώνες ώρας στην ΕΕ, η μεγαλύτερη, αυτή της κεντρικής Ευρώπης, εκτείνεται από την Ισπανία έως την Πολωνία. Σε περίπτωση που καθιερωνόταν μια μόνιμη θερινή ώρα, το χειμώνα στα δυτικά αλλά και στα βορειοδυτικά της ηπείρου το φως θα εμφανιζόταν το πρωί. Στο Βίγκο, στις ισπανικές ακτές του Ατλαντικού, ο ήλιος θα ανέτελλε μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου στις 10:01 π.μ., στη Βρέστη της γαλλικής Βρετάνης στις 10:07 π.μ. και στο Έμντεν στη βόρεια Γερμανία στις 9:45 π.μ. Σε περίπτωση μόνιμης χειμερινής ώρας, το καλοκαίρι δεν θα σκοτείνιαζε μόνο μια ώρα νωρίτερα στη μπυραρία ή στο beach bar. Ο ήλιος θα ανέτελλε επίσης πολύ νωρίς στην ανατολική Ευρώπη. Στο Μπιαλίστοκ στην Πολωνία στις 21 Ιουνίου θα ανέτελλε στις 3:01 π.μ. στη Βαρσοβία στις 03:15 π.μ. και στο Βερολίνο στις 03.44 π.μ.

Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη πλευρά. Σύμφωνα με έρευνα του ασφαλιστικού φορέα υγείας DAK το 29% των ανθρώπων στη Γερμανία υποφέρει από προβλήματα σωματικής ή ψυχικής υγείας από την αλλαγή της ώρας. Αισθάνονται αδύναμοι και κουρασμένοι ή έχουν δυσκολίες στον ύπνο. Το 76% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η αλλαγή της ώρας είναι περιττή και πρέπει να καταργηθεί.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ και Deutsche Welle

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares