Τελευταία Νέα

Αλλαγή ώρας 2020: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μας μια ώρα πίσω

Αλλαγή ώρας 2020: Η αλλαγή ώρας για το 2020 θα πραγματοποιηθεί τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Οκτωβρίου

Αλλαγή ώρας 2020: Όπως κάθε χρόνο ην τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου αλλάζει η ώρ και μπαίνουμε στο χειμερινό ωράριο, με τους δείκτες των ρολογιών να πρέπει να γυρίσουν μια ώρα πίσω τα ξημερώματα. Συγκεκριμένα, στις 4 προ μεσημβρίας τα ξημερώματα θα γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών μία ώρα πίσω. Η αλλαγή ώρας για το 2020 θα πραγματοποιηθεί τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Οκτωβρίου και συγκεκριμένα την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020. To ζήτημα που απασχολεί αρκετά το τελευταίο καιρό είναι σχετικά με την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο ψήφισε για τον τερματισμό από το 2021 της πρακτικής της προσαρμογής των ρολογιών κατά μία ώρα την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν έχει «κλειδώσει» ακόμα η αλλαγή ώρας διότι για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021, οι οποίες επιθυμούν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη-μέλη όπως η Ελλάδα που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021. Τον Φεβρουάριο του 2018 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με ψήφισμά του, να προβεί σε «διεξοδική αξιολόγηση της ισχύουσας οδηγίας σχετικά με τις ρυθμίσεις για τη θερινή ώρα και να υποβάλει πρόταση για την αναθεώρησή της».

Η Κομισιόν διοργάνωσε δημόσια διαβούλευση το καλοκαίρι του 2018, στην οποία συμμετείχαν 4,6 εκατ. Ευρωπαίοι πολίτες, εκ των οποίων το 84% τάχθηκε υπέρ της διακοπής των εξαμηνιαίων αλλαγών, ενώ το 16% εναντίον. Στις 12 Σεπτεμβρίου 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για διακοπή των εποχικών αλλαγών του χρόνου εντός του 2019, αλλά το Κοινοβούλιο μετέθεσε την απόφαση των κρατών-μελών για δύο χρόνια. Το μέτρο της αλλαγής ώρας έχει ως βασικό πλεονέκτημα την εξοικονόμηση ενέργειας. Συνολικά, κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον Ήλιο.

.

Το βιολογικό ρολόι

Σε σχέση με την επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό, από ορμονικής πλευράς, το πότε νυχτώνει δεν έχει μεγάλη σημασία. Το κύριο σημείο της ρύθμισης των ορμονών είναι στις 8 το πρωί. Πρόκειται για τη στιγμή που οι περισσότερες ορμόνες των επινεφριδίων, όπως η κορτιζόλη (ορμόνη του στρες), εκκρίνονται και ρυθμίζουν λειτουργίες του οργανισμού. Από πλευράς όμως ψυχολογικής, είναι αλήθεια ότι η μείωση της ποσότητας της ημέρας και η αύξηση της νύχτας σχετίζεται με την εκδήλωση διαφόρων μορφών κατάθλιψης και ιδιαίτερα της λεγόμενης άτυπης κατάθλιψης (διαταραχές διάθεσης), που είναι πιο συχνή από το φθινόπωρο μέχρι και την άνοιξη.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares