Πέμπτη , 20 Ιουνίου 2024
Τελευταία Νέα

Αλλαγές στη στάθμιση του Nasdaq

Αλλαγές στη στάθμιση του Nasdaq 100

Με τη νέα στάθμιση των μεγαλύτερων τίτλων του διαπραγματεύεται σήμερα ο Nasdaq 100, έπειτα από το δεύτερο “special rebalancing” του δείκτη σε 25 χρόνια (και τρίτο στην ιστορία του).

Ο δείκτης Nasdaq 100 (που συμπεριλαμβάνει τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας ων ΗΠΑ) προσάρμοσε τη στάθμιση των 100 εταιρειών που συμμετέχουν σε αυτόν λόγω της υψηλής στάθμισης των 7 μεγαλύτερων συμμετεχόντων στον δείκτη.

Συγκεκριμένα, των Microsoft, Apple, Nvidia, Tesla, Alphabet, Meta Platforms και Amazon που αντιπροσώπευαν περισσότερο από το μισό “βάρος” του δείκτη (56% περίπου.

Σε έκθεσή της η Goldman Sachs είχε επισημάνει τις κυριότερες αλλαγές και οι οποίες είναι:

– Οι επτά μετοχές με τη μεγαλύτερη στάθμιση στον Nasdaq 100 βλέπουν συνολική τους βαρύτητα να μειώνεται στο 44% από 56%.

– Σε επίπεδο κλαδικό επίπεδο, το IT (Information technology) θα συνεχίσει να αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ του δείκτη, αλλά το βάρος του θα μειωθεί στο 49% από 51%.

– Οι Apple και Microsoft θα παραμείνουν οι εταιρείες με τη μεγαλύτερη στάθμιση στον δείκτη, αλλά η βαρύτητά τους θα μειωθεί κατά περίπου τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες – στο 12% και 10% αντίστοιχα.

– Η βαρύτητα της Broadcom σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο, με τη στάθμισή της να αυξάνεται κατά 64 μονάδες βάσης στο 3%.

Αλλαγές στη στάθμιση του Nasdaq 100

Όπως είχε σημειώσει στο “Κεφάλαιο” ο Δημοσθένης Τρίγγας, ωφελημένες των αλλαγών είναι οι μικρότερες σε κεφαλαιοποίηση εταιρείες του δείκτη, καθώς και κάποια ETFs που δεν αντιγράφουν τον δείκτη αλλά έχουν περισσότερες μικρές σε κεφαλαιοποίηση εταιρείες και λιγότερο τις 7 μεγάλες. Ένα από αυτά είναι το ARK, που μετά την ανακοίνωση σημείωσε σημαντικά κέρδη.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι η προγραμματισμένη αναδιάρθρωση του δείκτη πραγματοποιείται κάθε τρίμηνο, ενώ έκτακτες αναδιαρθρώσεις έχουν γίνει άλλες δύο από την έναρξη του δείκτη, μία το 1998 και μία το 2011.

Πηγή: capital.gr

Shares