Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Aλήθειες και ψέμματα για τον Covid-19…..

Με μεγάλη απορία παρακολουθεί τις τελευταίες ημέρες ο ελληνικός λαός τις δηλώσεις των επιστημόνων όσον αφορά τον covid-19, τα μέτρα προστασίας και τις επιπτώσεις.


Σε πολύ μικρό διάστημα αφότου επιβλήθηκαν τα περιοριστικά μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση του ιού είδαμε πολλές από τις οδηγίες να είναι όχι μόνο αντιφατικές αλλά και αντίθετες από τις προηγούμενες, δημιουργώντας εύλογα υποψίες..

Αυτή η σύγχυση βέβαια στο τί είναι ο κορωνοϊός, πως αντιμετωπίζεται και ποια η μεταδοτικότητα του ξεκίνησε από τα τέλη Ιανουαρίου όπου ο ΕΟΔΥ, συμπεριλαμβανομένου του κ. Τσιόδρα μας καθησύχαζαν επικαλούμενοι τον ΠΟΥ, λέγοντας ότι ο νέος ιός έχει μικρή θνητότητα, μικρή μεταδοτικότητα και είναι σαν μια απλή ίωση.

Ξαφνικα μετά από έναν μήνα ο ιός έγινε ‘φονικός’ και ‘επικίνδυνα μεταδοτικός’ ώστε να επιβληθεί γενική καραντίνα και πολύ αυστηρά μέτρα.

Οι αντιφατικές δηλώσεις και εκτιμήσεις όμως συνεχίστηκαν και εν μέσω της αμφιλεγόμενης επιδημίας.

Αρχικά η κυβέρνηση δήλωνε ότι δεν χρειάζονται τα μαζικά τεστ για τον covid-19, ίσως επειδή δεν υπήρχε επάρκεια σε αυτά, τώρα τελευταία έκανε λόγο για αναγκαιότητα των μαζικών τέστ.

Το ίδιο έγινε και με τις μάσκες όπου ο κ. Τσιόδρας στις 31 Μαρτίου 2020 δήλωσε τα εξής: «Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας συστήνει να μην φοράμε μάσκα εκτός εάν είμαστε άρρωστοι.. κλινικές μελέτες δεν έχουν αποδείξει οτι η μαζική χρήση μάσκας μειώνει τις λοιμώξεις.. Το μεγαλύτερο όφελος της μάσκας προέρχεται απο την κάλυψη του στόματος και της μύτης αυτών που ασθενούν».

Στις 09 Απριλίου δήλωσε επίσης ότι: «σύμφωνα με τις οδηγίες του παγκόσμιου οργανισμού υγείας και του ευρωπαϊκού κέντρου πρόληψης και ελέγχου νόσων συζητήθηκε από την επιτροπή η πιθανή αύξηση κινδύνου απο λανθασμένη χρήση μάσκας απο υγιείς, καθώς και η ψευδής αίσθηση ασφάλειας η οποία μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεριφορές. Η επιτροπή στην παρούσα φάση δεν συστήνει την γενικευμένη χρήση μάσκας».

Και ερχόμαστε τώρα στις 29 Απριλίου 2020 και μόλις 20 ημέρες μετά από την προηγούμενη δήλωση του όπου έκανε λόγο για ισχυρή σύσταση αλλά και υποχρέωση για την χρήση μάσκας ανάλογα με τον χώρο.

Και σαν να μην έφταναν οι άκρως αντιφατικές δηλώσεις του κ. Τσιόδρα που δημιουργούν απορία και υποψίες και στο πιο καλόπιστο άνθρωπο, σε επίσημη συνέντευξη του στις 04 Μαΐου 2020 κάνει την εξής δήλωση η οποία και προκαλεί την απόλυτη σύγχυση για τα πραγματικά θύματα του κορωνοϊού, «οποιοσδήποτε πέθαινε από η με covid καταγραφόταν σαν να πέθαινε απο covid, θυμάμαι για παράδειγμα μια εγκεφαλική αιμορραγία! Το να έχεις covid δεν σημαίνει οτι πεθαίνεις απο covid, εμείς το καταγράφαμε σαν να πεθαίνεις απο covid. Το βάζαμε δηλαδή μέσα στην κοινή δεξαμενή».

Τελικά ποια είναι η αλήθεια για τα πραγματικά θύματα του covid-19 κύριε Τσιόδρα; ποια είναι τα κατάλληλα μέτρα προστασίας; Χρειάζεται μάσκα ή δεν χρειάζεται; είναι υποχρεωτική ή προαιρετική; Κανένας δεν έχει καταλάβει και κανένας δεν είναι σίγουρος για το τι πρέπει να κάνει.

Το θέμα είναι ότι τον κύριο Τσιόδρα τον διαψεύδουν όχι μόνον οι αντιφατικές του δηλώσεις αλλά και γνωστές προσωπικότητες του επιστημονικού χώρου όπως ο κ. Δημήτρης Κούβελας, καθηγητής και διευθυντής του εργαστήριου κλινικής φαρμακολογίας του ΑΠΘ όπου σε συνέντευξη του στον FOCUS FM 103,6 ανέφερε ότι «η μέθοδος υπολογισμού των θανάτων απο τον covid-19 αποτελεί ‘επινόηση’ του κ. Τσιόδρα. Αυτή η μέθοδος δίνει ψευδή εικόνα θνητότητας. Πολλοί προσπάθησαν να το κάνουν από την αρχή για να δικαιολογήσουν τα σκληρά μέτρα. Ο κορωνοϊός είναι ένας ιός κατηγορίας κοινού κρυολογήματος και η θνητότητα του είναι σε ποσοστό 0,1% -0,3%! πολύ χαμηλότερη της εποχικής γρίπης. Σε ταξη μεγέθους δηλαδή δεν διαφέρει η εποχική γρίπη απο τον covid-19»

Ας ελπίσουμε τέλος ότι τα αυστηρά μέτρα δεν θα δημιουργήσουν, εάν δεν το έκαναν ήδη, τέτοιο πρόβλημα στις οικονομίες που τελικά θα θρηνήσουμε ποιο πολλούς νεκρούς και σε νεαρότερες ηλικίες!

Τώρα για το τί είναι αλήθεια και τί ψέμα τι ισχύει και τι όχι θα το αξιολογήσει ο καθένας από εμάς έχοντας ως οδηγό την κοινή λογική και όχι αυτά που μας προωθούν κάποια ΜΜΕ.

 

Του Νικόλαου Πολίτη

Shares