Τετάρτη , 17 Αυγούστου 2022

Αλέξης Τσίπρας: Δεν αναγνωρίζω τις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για την εξωτερική πολιτική και την ακρίβεια εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας και επαναλαμβάνει την εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός θα προσφύγει σε εκλογές το φθινόπωρο για να αποφύγει «την ολική κατάρρευση». Ταυτόχρονα, στέλνει μήνυμα και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, πέρα από την επίθεση στην κυβέρνηση για τα πεπραγμένα της και στον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά («όταν ήμουν στο Μαξίμου δεν ήμουν happy traveler, καθόμουν μέχρι τις 3 και 4 το πρωί για να βρω λύσεις σε ασφυκτικές συνθήκες σε κάποιο σημείο), αναφέρεται εκτενώς στον «νέο ΣΥΡΙΖΑ» και τις… τάσεις του.

Χαρακτηρίζει, μιλώντας στο newsbomb.gr και την Όλγα Τρέμη, τις επιλογές του για το κόμμα «τολμηρές αλλαγές» και διαμηνύει ότι δεν αναγνωρίζει, δεν σκέφτεται και δεν τον απασχολεί «η έννοια των ομάδων, των ομαδοποιήσεων και των τάσεων στον τρόπο που θα δουλέψουμε από εδώ και στο εξής».

«Δεν καταλαβαίνω τι νόημα και τι αξία έχει κάποιοι να συγκροτούν τάση, αυτοεπονομαζόμενοι ως προεδρικοί. Οι άλλοι τι είναι λοιπόν; Το μεγαλύτερο καλό που έχουν να κάνουν για το κόμμα όλες οι τάσεις και όλα τα ρεύματα ιδεών είναι είτε να ανασχηματιστούν είτε να ανασυντεθούν είτε να αυτοκαταργηθούν». Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας είναι «έξω από το κόμμα και είναι η νίκη στις επόμενες εκλογές».

 

Ερωτηθείς γιατί ο κ. Τσακαλώτος δεν είναι στην Εκτελεστική Γραμματεία, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι στη σκέψη του δεν υπάρχουν αυτονόητα αλλά «η ανάγκη να προχωρήσουμε όλοι μαζί, η ανάγκη της ενότητας, της σύνθεσης, της αξιοποίησης όλων των στελεχών, της ανάδειξης νέων στελεχών». Όπως σημείωσε, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι για εκείνον «πολύ χρήσιμος συνεργάτης, είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην προηγούμενη κυβέρνηση και τον θεωρώ συνεργάτη μου, ανεξάρτητα από το εάν ανήκει ή θα θελήσει να ανήκει σε μειοψηφίες, πλειοψηφίες, στο κέντρο, στην αριστερά, στη δεξιά του κόμματος, δεν με απασχολεί».

Για τη νέα γραμματέα, Ράνια Σβίγκου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι γνωρίζει την αφοσίωση, την ανιδιοτέλεια, την εντιμότητα και τις ικανότητές της. Είπε ότι ήταν μετριοπαθής, όχι εναντίον της διεύρυνσης, αλλά της άποψης για πιο μικρά και προσεκτικά βήματα στις καταστατικές αλλαγές που έγιναν το προηγούμενο διάστημα. Τόνισε ότι «αυτή η μετριοπάθεια βοηθάει στον βαθμό που είναι θέση και φύση υπέρμαχος της άποψης ότι οι διαφωνίες καταγράφονται στα όργανα μέσα στο κόμμα, αλλά όλοι μαζί δουλεύουμε την επόμενη μέρα στην υλοποίηση των συλλογικών μας αποφάσεων».

Ερωτηθείς εάν η ανανέωση σε πρόσωπα θα υπάρξει και στο κυβερνητικό σχήμα αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές, απάντησε ότι θα πρέπει να έχει το «άρωμα γυναίκας», το στοιχείο της ανανέωσης και το στοιχείο της κοινωνίας. Διευκρίνισε ότι δεν θα βάλει τραπεζίτες για υπουργούς, αλλά ανθρώπους που έχουν γνώση και έχουν και ενσυναίσθηση της κοινωνικής πραγματικότητας, προσθέτοντας ότι εξεπλάγη θετικότατα από νέους ανθρώπους που πήρε το ρίσκο να γίνουν υπουργοί, όπως η Έφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης.

 

«Εγώ δεν είμαι happy traveler»
Ο Αλέξης Τσίπρας φάνηκε για άλλη μια φορά σίγουρος για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. «Δεν έχω καμία μα καμία αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα νικήσει. Αυτό που με απασχολεί, αυτό που με κάνει τα βράδια να μην κοιμάμαι, είναι γι’ αυτό που θα παραλάβουμε την επόμενη μέρα», σημείωσε.

«Όταν ήμουν στο Μαξίμου δεν ήμουν happy traveler, καθόμουν μέχρι τις 3 και 4 το πρωί για να βρω λύσεις σε ασφυκτικές συνθήκες. Και βρήκαμε λύσεις, ρυθμίσαμε το χρέος, βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, φέραμε την ανάπτυξη…» και «ήρθαν τώρα πάλι κάποιοι που εφαρμόζουν τις ίδιες συνταγές που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία και τρώνε από τα έτοιμα», πρόσθεσε. «Ναι, με τρομάζει η επόμενη μέρα», είπε, «διότι ο κ. Μητσοτάκης δεν αφήνει μονάχα χάος στα δημόσια οικονομικά και στην κοινωνική συνοχή της χώρας, αλλά αφήνει χάος και σε ό,τι αφορά τη διεθνή θέση της χώρας και τους μεγάλους γεωπολιτικούς κινδύνους που γεννά η στρατηγική του στην εξωτερική πολιτική, η οποία δεν έχει αρχή, μέση και τέλος».

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι οδηγούμαστε σε γενικευμένη οικονομική και κοινωνική κρίση. Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «άφησε την αισχροκέρδεια στην ενέργεια αλώβητη».

 

Οι εκλογές
«Όσο καθυστερεί τις εκλογές τόσο μεγαλώνει την ήττα τη δική του, αλλά ταυτόχρονα και τις δυσκολίες που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε εμείς την επόμενη μέρα», υπογράμμισε, υποστηρίζοντας ότι και ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι δεν έχει προοπτική η κυβέρνησή του και έχει μία στρατηγική διπλής κάλπης. «Εμείς έχουμε μία στρατηγική από την πρώτη κάλπη να εκλεγεί προοδευτική κυβέρνηση που θα πάρει αποφάσεις, που θα απαλύνουν την πίεση που δέχονται τα λαϊκά στρώματα και η μεσαία τάξη, που θα στηρίξουν τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους και θα επουλώσουν τις μεγάλες πληγές της ενεργειακής κρίσης», ανέφερε.

Ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε αν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει κυβέρνηση όταν ο κ. Ανδρουλάκης δηλώνει «ότι δεν θα κάνει πρωθυπουργό ούτε τον Μητσοτάκη ούτε τον Τσίπρα». «Εντάξει, δεν θα κάνει ο κ. Ανδρουλάκης πρωθυπουργό τον Τσίπρα, θα τον κάνει ο ελληνικός λαός. Αλίμονο!», απάντησε. Πρόσθεσε ότι ο κ. Ανδρουλάκης παρότι «έχει εκπέμψει αρνητικά μηνύματα και από το συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, τόσο από την αναπαλαίωση των προσώπων που οδήγησαν το κόμμα αυτό σε πολύ χαμηλά ποσοστά όσο όμως και από κάποιες εκφράσεις, κάποιες ρητορικές ατάκες, οι οποίες ήταν προσβλητικές για ένα ολόκληρο κόσμο, όχι για μας», αλλά και αρνητικά μηνύματα για την προοπτική προοδευτικής διακυβέρνησης, «ο λαός είναι αυτός που θα υποδείξει στις πολιτικές δυνάμεις τον δρόμο».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι προφανώς αποκλείει τη ΝΔ και ιδιαίτερα τη σημερινή ΝΔ και πως το φυσιολογικό είναι οι κυβερνήσεις συνεργασίες να μην είναι μεταξύ των δύο πόλων.

 

Εξωτερική πολιτική
Μιλώντας για τα εθνικά και την εξωτερική πολιτική, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «στερούμαστε μιας εθνικής στρατηγικής με αρχή, μέση και τέλος» και πως «η Ελλάδα από τη στρατηγική του πυλώνα ασφάλειας και ειρήνης στην περιοχή, της γέφυρας μεταξύ λαών και πολιτισμών σ’ ένα σταυροδρόμι με την Ανατολική Μεσόγειο, έχει περάσει σ’ ένα άλλο δόγμα». «Έχουμε περάσει ξαφνικά στη στρατηγική Παπάγου, το προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης απέναντι στην Ανατολή», συμπλήρωσε.

Έθεσε το ερώτημα πώς ο πρωθυπουργός αποφασίζει «να αλλάξει άρδην» τη στρατηγική της χώρας στην εξωτερική πολιτική, σχολιάζοντας ότι έχει την αίσθηση πως «για πρώτη φορά η χώρα έχει μια ΙΧ εξωτερική πολιτική, μονοπρόσωπη» κι ότι «πολλές φορές ούτε καν και ο ΥΠΕΞ δεν συμμετέχει…».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για «μονοπρόσωπες αποφάσεις που εγκυμονούν κινδύνους» θέτοντας ερωτήματα: «Πόσο βαθιά μάς εμπλέκει σ’ έναν πόλεμο και τι κινδύνους εγκυμονεί η απόφασή του να δώσει βαρύτατο οπλισμό και τεθωρακισμένα. Από πού θα φύγουν αυτά τα τεθωρακισμένα για να πάνε στην Ουκρανία; Από τον Έβρο και τα νησιά; Και πότε θ’ αντικατασταθούν από τα γερμανικά; Γιατί δεν δίνει απευθείας η Γερμανία στην Ουκρανία τεθωρακισμένα και δίνει μέσω της Ελλάδας; Γιατί δεν θέλει να εμπλακεί τόσο σκληρά στον πόλεμο. Αλλά εμείς να εμπλακούμε;».

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε πως ανησυχεί «με την έννοια ότι δεν έχουμε στρατηγική, με την έννοια ότι ο Ερντογάν εμφανίζεται ως ο ειρηνοποιός και μάλιστα θέλει να γίνει και ο διαμεσολαβητής, αποδεκτός απ’ όλους διαμεσολαβητής για την ουκρανο-ρωσική κρίση που κατέχει το βόρειο τμήμα της Κύπρου και εμφανίζεται μάλιστα και ως αμυνόμενος».

«Με ανησυχεί δηλαδή διπλωματικά», συνέχισε, «ότι η Τουρκία κερδίζει κι εμείς, με τη στρατηγική του πρόθυμου και δεδομένου συμμάχου, που εφαρμόζει τις αμερικανικές κυρώσεις στο ευρωπαϊκό έδαφος, μ’ αυτό που έγινε με το ρωσικό πλοίο και το ιρανικό πετρέλαιο, δεν έχει ξαναγίνει… ».

Εν κατακλείδι, χαρακτήρισε «αφελή, επικίνδυνη και επιζήμια» την «πολιτική που ασκεί ο κ. Μητσοτάκης, να κάνει τη χώρα πιόνι στη γεωπολιτική σκακιέρα των ΗΠΑ, χωρίς ανταλλάγματα».

 

newsit.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares