Τρίτη , 16 Αυγούστου 2022
Τελευταία Νέα

Αλεξανδρούπολη – Στοιχεία ΓΕΕΘΑ για τουρκικές παραβιάσεις: Σοκάρουν τα στοιχεία για εμπλοκές

Σοκάρουν τα στοιχεία για τις εναέριες παραβιάσεις τουρκικών μαχητικών και γεινικότερα για τον μήνα Μάιο, όπου σημειώνονται στα μέσα έντονη κλίμακα.

Με πληροφορίες από την ΓΕΕΘΑ, οι παραβιάσεις ξεκίνησαν, όπως φαίνεται από τον παρακάτω πίνακα, “χαλαρά”, με την κλιμάκωσή τους ωστόσο να ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά με το πέρας του χρόνου, με το…επίπεδο να κατεβαίνει. Στις 1 και 3 αυτού του μήνα, είχαμε 9 και 8 παραβιάσεις Εθνικού Εναέριου Χώρου και 2 με 3 Παραβάσεις Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας , αλλά ο δείκτης των παραβιάσεων εντείνεται από τις 5 του μηνός με 29 παραβιάσεις, 13 και 21 στις 6/5 και από τις 9/5 έως και 10/5 να επικρατεί “φουντωμένο” κλίμα παραβατικότητας. Συνολικά από αυτές, παρουσιάστηκαν 7 εμπλοκές.

Σχεδόν το ίδιο υψηλό κλίμα παραβιάσεων έχουμε και στους Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας. Στην πλειοψηφία των παραβιάσεων έγιναν από αεροσκάφη, δεύτερη σε κατηγορία έρχονται τα ιπτάμενα ελικόπτερα και κατόπιν τα ντρόουνς , με τις 2 πρώτες κατηγορίες να έχουν καταγραφεί για τις περισσότερες παραβιάσεις στις 6/5.

Πόσα ήταν οπλισμένα

Από τα οχήματα που μπήκαν παράνομα στον εναέριο χώρο και ήταν οπλισμένα, είναι 14 (όσα έχουν καταγραφεί έως στιγμής) και όσα ήταν μεταφορικά (CN-235) 13.

Τα στοιχεία δεν είναι ακόμα μηνιαία, αλλά καταγράφονται όσα έχουν καταγραφεί από αρχές έως και στις 20/5.

Σήμερα, 20/5, τέσσερα ζεύγη τουρκικών F-16, 1 τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV και 2 τουρκικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 εισήλθαν σήμερα στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης. Καταγράφηκαν 9 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών που εξελίχθηκαν σε 44 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου (29 από τα CN-235, 3 από τα μαχητικά και 12 από το UAV) σε ολόκληρο το εύρος του αρχιπελάγους. Δυο τουρκικά αεροσκάφη έφεραν όπλα.

Δείτε αναλυτικά τον πίνακα

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares