Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Αλεξανδρούπολη – Ερντογάν: Βέτο για διερεύνηση ΝΑΤΟ

Όπως είναι γνωστό, ο επικεφαλής του καθεστώτος της Αγκυρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι θα θέσει βέτο για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Είναι γνωστό, επίσης, ότι εδώ και χρόνια ο Ερντογάν μετατρέπει σε ευκαιρία είτε τις διαφωνίες μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων είτε τους ανταγωνισμούς που έχουν δημιουργηθεί λόγω αλλαγών ισορροπιών στην περιοχή. Το ίδιο παρασκήνιο βλέπουμε και με το βέτο.

Θέτει ζήτημα τρομοκρατίας και υποστηρίζει ότι Φινλανδία και Σουηδία προσφέρουν δυνατότητες στις δραστηριότητες των παράνομων οργανώσεων, όπως το ΡΚΚ και οι γκιουλενιστές. Το 2009 κράτησε την ίδια στάση λίγο πριν εκλεγεί γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός της Δανίας, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν. Και τότε, είχε υποστηρίξει ότι η Δανία παίζει τον ρόλο του «οικοδεσπότη» στις τρομοκρατικές οργανώσεις. Επειτα από τις διαπραγματεύσεις, ο Ράσμουσεν στις 3-4 Απρίλη στο Στρασβούργο εκλέχτηκε γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ενώ Γερμανία και Δανία κατάργησαν την άδεια του τηλεοπτικού καναλιού Roj.

Δεν θα είναι καθόλου περίεργο το επόμενο χρονικό διάστημα στις συγκεκριμένες δύο χώρες να υπάρχουν παρεμβάσεις κρατικών υπηρεσιών στις κουρδικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Σουηδία ζουν περίπου 25.000-30.000 Κούρδοι και στη Φινλανδία 10.000. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς είναι πολιτικοί πρόσφυγες.

Ενα άλλο σημαντικό ζήτημα διαπραγμάτευσης για την Τουρκία είναι ο αποκλεισμός της από το πρόγραμμα F-35. Είναι γνωστό ότι εδώ και καιρό κάνει μεγάλη προσπάθεια για να επιστρέψει στο πρόγραμμα. Βέβαια το βέτο έχει σχέση και με εσωτερικά προβλήματα της Τουρκίας. Ο Ερντογάν για άλλη μία φορά προσπαθεί να δημιουργήσει την εικόνα του μεγάλου ηγέτη και να αλλάξει την εικόνα του μέσα στις μάζες. Το χρειάζεται πολύ αυτό γιατί λόγω οικονομικής κρίσης και αυταρχισμού χάνει συνεχώς έδαφος.

 

Το βέτο δεν μπορεί να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Η διεύρυνση με τη Φινλανδία και τη Σουηδία είναι μια ιστορική ευκαιρία για τον αγγλοαμερικανικό άξονα και αποτελεί ένα σημαντικό μέρος του σχεδίου του ΝΑΤΟ για την περικύκλωση της Ρωσίας στην ανατολική Ευρώπη. Γι’ αυτό, ο αγγλοαμερικανικός άξονας δεν θα δώσει ευκαιρία στον Ερντογάν να αποτελέσει «αγκάθι» στη διεύρυνσή του. Θα ήταν πολύ αφελές να πίστευε κανείς ότι ο Ερντογάν θα μπορέσει να επιμείνει σ’ αυτή τη στάση. Στο κάτω κάτω, τα λουριά του βρίσκονται στα χέρια του Λευκού Οίκου. Το πολύ, να ικανοποιήσει μέχρι έναν βαθμό τις απαιτήσεις του.

 

Πηγή: efsyn.gr/*Ανταποκριτής ημερήσιας εφημερίδας EVRENSEL

Shares